ANNONS

Christian Hedberg är en av grundarna till appen Faster Forward, som bland annat ger goda exempel på aktiviteter med god tillgänglighet för funktionshindrade.
Foto: Pär Sönnert

Livsstilsapp för funktionshindrade vill lyfta fram goda exempel

HEDEMORA Med hjälp av appen “Faster Forward” kan funktionshindrade få tips på saker att göra. Hedemorabon Christian Hedberg är en av grundarna till appen och vill vända på perspektiven. “I stället för att klaga på det som fungerar dåligt när det gäller tillgänglighet så vill vi lyfta fram sådant som fungerar bra”, säger han.

För 15 år sedan var Hedemorabon Christian Hedberg med om en fallolycka som gjorde att han hamnade i rullstol. Han har dock behållit sin äventyrslystnad och hittar ständigt nya saker att göra för att utmana sig själv.
– Exempelvis så har jag hittat en folkraceklubb för funktionshindrade i Kumla. Man måste ha ett funktionshinder för att vara med. De har startat upp det helt själva. De resonerade att “Det här vill vi ju göra, så vi fixar det på egen hand”, berättar Christian Hedberg.

Han har deltagit i två paralympics i kälkhockey.
– Det är något som jag aldrig hade fått uppleva om jag inte hade haft mitt funktionshinder. Det gäller att orka fokusera på det positiva i livet, säger Christian Hedberg.

Via just kälkhockeyn har han lärt känna Maximilian Gyllsten, från Alingsås. Tillsammans med ytterligare ett par personer har de startat företaget “Faster Forward” där de har skapat en livsstilsapp med samma namn. Appen släpptes i början av februari i år.

Företaget utsågs tidigare i år till Årets Funkoprenör 2021, ett pris som delas ut av Nordea.
– I appen lyfter vi fram bra exempel på saker och aktiviteter som är tillgängliga för människor med funktionshinder. I stället för att gnälla på det som inte är tillgängligt så vill vi visa upp goda exempel. Vi lägger mycket tid på att hitta positiva exempel som vi kan visa upp i appen.

Han tar konserter som ett exempel.
– Som funktionshindrad hamnar man då på handikappläktaren, som är rätt osexig. Och normen är att man får ha med sig en person på den läktaren så om man är en hel familj eller ett kompisgäng så blir man utspridda och kan inte dela konsertupplevelsen. I stället vill vi skriva avtal med produktionsavtal om att vi som funktionshindrade i stället får vara på en slags VIP-läktare. Vi strävar efter att handikappläktaren ska bli den läktare som besökarna helst vill vara på.

Vi träffas på Café Wahlmans i centrala Hedemora och Christian tar kaféet som exempel på tillgänglighet.
– Jag kan inte gå in via den vanliga entrén med min rullstol, men de har en annan ingång med ramp som jag kan nyttja. Det är lite bökigare och tar marginellt längre tid, men hellre det än att undvika att gå hit för att jag inte kan gå in den vanliga entrén.

Christian Hedberg betonar att funktionshinder är personliga.
– Det hänger helt på vad man mäktar med den aktuella dagen. Och när det gäller tillgänglighet så finns det inget ställe som är anpassat för precis alla funktionshinder som finns, för döva, blinda, oss i rullstol och så vidare. Det skulle liksom bara bli ett enda stort tomt rum i så fall, om det ska passa alla lika bra.

Arbetet med att ändra konsertupplevelsen för funktionshindrade fick läggas på is när coronapandemin stängde ner alla konserter. I stället har företaget satsat på att lyfta fram hemmaträning.
– Men vi vill inte konkurrera ut någon befintlig aktör. I stället vill vi samla de som finns och tipsa om dem via appen. Det viktigaste för oss är att folk blir så aktiva som möjligt. Man kanske kan börja träna lite försiktigt hemma och tycka att det är kul. Sedan är nästa steg att börja träna på gym, där man kan lära känna nya människor. Vi vill att folk ska må så bra som möjligt.

Appen beskriver han som ett smörgåsbord av aktiviteter som användarna kan läsa om och prova på.
– Det finns en gratisversion och en version som man måste betala för. Vi vill att en del av materialet ska vara gratis för alla.

Hur har det gått för appen sedan ni lanserade den?
– Över förväntan. Många har laddat ner den, över hela landet. Dalarna är lite överrepresenterat eftersom jag bor här och har samarbeten med olika föreningar. Framöver går det att vidareutveckla appen hur mycket som helst. Det tar nog ett par år till innan den är helt utvecklad.

Företaget ska härnäst bland annat lägga tid på att åka runt och besöka hotell för att se hur bra de är på tillgänglighet.
– Vi ska även leta mer efter sommaraktiviteter som vi kan lista i appen. Vi är glada över att det finns aktörer som vill att alla ska kunna komma och utöva aktiviteterna. Det finns en ziplineanläggning i norra Skåne som har byggts för funktionshindrade, säger Christian Hedberg.

Han tror att pandemin kan göra att folk har fått mer tid över för reflektion och att man även kan ha fått en större förståelse för hur det är att vara funktionshindrad.
– Att vara isolerad hemma är vardag för många funktionshindrade. Därför är det bra med de digitala mötena som blivit vanliga. Då kan alla vara med på samma villkor, även funktionshindrade. Pandemin är ett helvete men gör även att man kan se saker och ting på ett annat sätt, säger Christian Hedberg som även drar paralleller till sin egen fallolycka för 15 år sedan.

– När man är med om en kris eller en olycka så måste man börja med att tänka “Jag lever ju i alla fall”. När jag skadade mig så var jag tvungen att inse vad som var viktigt för mig. Jag insåg att det viktigaste var min familj, mina vänner och att jag mår bra. Jag tror att många har fått möjligheten att känna efter hur de egentligen mår nu under pandemin, säger Christian Hedberg.

Christian Hedberg
Ålder: 39 år.
Bor: I villa i Hedemora.
Familj: Min fru Marie och två barn, 8 och 13 år gamla.
Yrke: Driver appen Faster Forward, författare och föreläsare.
Intressen: Saker man kan göra med händerna så att hjärnan får vila. Exempelvis att sy läderväskor.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 26, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS