Borlänge Cykelklubb, BCK, bildades den 25 september 1923 vid ett möte i Folkets hus efter initiativ av Gunnar Löfdahl.
1929-1933 kom den första riktiga duktiga cyklisten fram, Sigvard Eiron. Tillsammans med sin klubbkamrat Thure Sundqvist var han bland de bästa i landet. Sedan dess har klubben fostrat många talanger.
Cykelintresset har dock gått upp och ner under seklet som gått. En storhetstid var under 1930- och 40-talen, en annan under 1970-talet. De senaste 20 åren har motionsformen blomstrat rejält.
– Jag tror aldrig klubben har varit lika livfull som den är nu, säger Roger Karlsson, som är ungdomsledare och tävlingsansvarig.
– Men utan Lars Westerlund hade klubben troligen inte funnits i dag. Han satt med i styrelsen i 49 år och var en fantastisk föreningsmänniska.

Antalet medlemmar är nu uppe i runt 500 med tyngdpunkten på barn och unga upp till 16 år samt vuxna mellan 35 och 55 år. I glappet däremellan finns också cyklister men inte lika många.
– De satsar på utbildning, karriär och barn, säger Patrik Ahlin, ordförande i BCK.
Sedan mountainbike kom i mitten av 1990-talet har cykling ökat stadigt både bland barn och vuxna. Även det ökande miljö- och hållbarhetsmedvetandet har gett sporten en skjuts.
– Cykling som färdmedel är på väg uppåt och det spiller över på oss också, säger ordföranden.
– En vanlig tisdag kan vi vara upp emot 70 vuxna som tränar. Då kör vi två landsvägsgrupper och fem olika nivåer på mountainbike, från nybörjare till elitmotionärer, fortsätter han.
Men även om klubbens grundidé är att vara en förening för alla åldrar så fostras även duktiga juniorer på väg att ta steget över till elitklasser.

Roberto Vacchi var konferencier under galan. Under kvällen uppträdde en av BCK:s mest framstående cyklister, Joel Burman som har tagit medaljer både i EM och VM.
– Han är ju också en duktig musiker. Och som en överraskning kom Gustaf Norén och spelade tillsammans med Joel.
Jubileumsgalan lockade 150 personer som förutom middag och underhållning fick bevittna när talanger och eldsjälar fick ta emot olika utmärkelser.
– Hederspriset som gick till Anders Karlsson och Hans Källman känns extra fint att få dela ut. Och även till årets ledare, Magnus Österberg, som är en fantastisk förebild för hur vi jobbar med barn och unga i klubben, säger Patrik Ahlin.

Framtiden för klubben ser ljus ut. När nu utesäsongen börjar gå mot sitt slut så läggs tid på att fräscha upp arenan i Plättbacken, planera tävlingar för nästa år och lägg upp en plan för hur föreningen ska slippa “tappa” duktiga juniorer till andra klubbar.
Ansvariga tänker leta nya sponsorer för att se till att talangerna ska kunna fortsätta utvecklas i klubben i några år till.
– Men det ska ske på ett hållbart sätt, utan att vi tappar vårt grundfokus på barn och unga, säger Roger Karlsson.

En annan plan är utveckla leder i samarbete med kommunen och göra Borlänge till en cykelstad.
– Vi ska sätta Borlänge på cykelkartan, säger Ahlin.
Vecka 45 börjar inomhussäsongen med styrketräning, löpning och skidåkning som komplement. Dessutom väljer en del av medlemmarna inomhuscykling som e-sport i klubbhuset i övre Tjärna.
– Där har vi fyra stationära cyklar där man kan träna och tävla virtuellt. E-cykling som motionsform blir större och större, säger Roger Karlsson.
Utmärkelser
Här är de som fick pris på jubileumsgalan:
Årets ledare: Magnus Österberg.
Hederspris: Anders Karlsson och Hans Källman.
Årets prestation: Ivan Åström (LVG), Andreas Dahlgren (Enduro), Joel Burman (MTB), Eva-Lena Lehikoinen (Master) och Elin Karlsson (MTB).
Klubbens bästa: Elin Karlsson.
Årets ideella kraft 2023: Fredrik Dahlgren.