ANNONS

Litterära klubben laddar för bokrelease i oktober. “Med åren har vi lärt känna varandra på djupet”, säger Christina Kardell. Från vänster Viveka Morelius, Gun-Britt Lövblad, Christina Kardell och Hjördis Larsson, 4 av klubbens totalt 9 medlemmar.
Foto: Sonny Jonasson

Litterära klubben läser för livet: “Det är otroligt betydelsefullt”

DALARNA Litterära klubben. En kärnfull rubrik över nio blomstrande livskapitel. Med boken i högsta hugg gör de världen till sin.

Under resans gång knyts evighetslånga vänskapsband.
– Och vi har sett nunnor hoppa hage i Trondheim, berättar Christina Kardell.

I 30 år har de träffats i det skrivna ordets tecken.
Ett tecken som med tiden stärkt gemenskapen nio kvinnor emellan. Som bredvid hemmalivet byggt ett litterärt laddat liv tillsammans, en mångbottnad vänskap med tyngd och toppar. Christina Kardell, Viveka Morelius, Gun-Britt Lövblad, Hjördis Larsson, Monika Wikberg, Inger Caresten, Vanja Frögren, Gunilla Ekberg, Christina Wessman. Vad som började med en smart riktad fortbildningstripp till Stockholm blev också startskottet för något som växt i värde och värme.
– Med åren har vi lärt känna varandra på djupet, säger Christina Kardell.

Den litterärt bevandrade ligan är nu aktuella med sin andra bok, som utgör ett både informativt och fascinerande dokument över deras många och ibland långa äventyr.
Tidsmässigt hanteras intervallet 2012-2020, medan sällskapets förstlingsverk fokuserar på 1990-2011.
I medlemmarnas egna ord kläs verklighetens bokstyrda eskapader ofta i slumpens och gruppdynamikens krafter.
– Det händer många märkliga, roliga saker när vi umgås, säger Gun-Britt, vars lärargärning bland annat tillägnats Hosjöskolan i Falun.

Hon utvecklar:
– På försommaren brukar vi resa, och resorna är kopplade till böckerna vi läser.
Vilket förutom huvudstaden lett dem till Norge, Åland, Frankrike och Tyskland. Där starka upplevelser människor emellan och smäckra naturvyer kompletteras av humoristiskt oväntade inslag.
Christina Kardell guidar i minnenas ateljé, och närmare bestämt 55 mil nordväst med destination Trondheim.
– Där bodde vi på ett nunnekloster. När vi sedan går till fönstret för att kika ut så ser vi hur nunnorna är ute på gården och hoppar hage, skrattar hon.

Viveka tar vid:
– På en restaurang i samma stad skulle vi äta den där fina torsken, skrei. Och dricka vin. Vinet var så fruktansvärt dyrt att alla valde att dela på en enda flaska, och fisken smakade bara salt. Men det var ändå en härlig upplevelse.
– Jag kan fortfarande känna dofter, stämningar och smaker från allt vi hittat på. Det är otroligt betydelsefullt, och det är inte alla förunnat att ha så här nära vänner, framhåller hon.

Med ett bokintresse modell större – det nya alstret är en bok om böcker författad av folk som älskar böcker – har damerna avverkat hiskeliga mängder litteratur genom åren. En diger lista manifesterar de av Monika Wikberg handplockade epos klubbens medlemmar läser, utvärderar och upplever.
Hjördis, för övrigt den som håller i de organisatoriska tåtarna när det vankas strapatser, ger inblick i skapelser som träffat samtligas hjärtan med extra påtaglig skärpa.
– “Salka valka” av Halldor Laxness är en, och Alex Campus “Leon och Louise” en annan som gjort stort intryck. En historia om kärlek över lång tid som är väldigt vacker, väldigt tragisk och otroligt bra, berättar hon.

Totalt antal titlar i klubbens register är till dags dato hela 111, och den samlade litterära riktningen medvetet bred.
För denna svarar Monika Wikberg. Hennes roll i klubben tecknas av kompisarna i såväl intellektuellt berömvärda adjektiv som respekt och känslomässig fingertoppskänsla. Hon var därtill lärare (7 av klubbens 9 medlemmar har vigt sina arbetsliv åt just lärarkåren) på fortbildningen i Stockholm och ledde där klubbens första bokpromenad, 1990.
– Hon är en inspiratör och oerhört kunnig. Framför allt en fantastisk människa, och vi besöker varje vinter henne i hennes stora, vackra hus i Horndal, förklarar Gun-Britt Lövblad.

Hon fortsätter:
– Där äter vi middag och pratar böcker, livet, skrattar, gråter och har en underbar gemenskap. Det är som ett litterärt spa.
– När Monikas make var sjuk tyckte han det var rogivande att höra våra skratt och känna stämningen i huset, vilket var väldigt fint.

Den 23 oktober begår Litterära klubben bokrelease på Brukshotellet i Långshyttan.
Framöver hägrar Lübeck, Inlandsbanan, Neapel. Och fler böcker, givetvis.
Framtiden står redo att föräras dramaturgi av nio vänner med ursprung i Falun, Stora Skedvi, Södermanland, Värmland och i Monika Wikbergs fall – DDR.
– Kort innan muren byggdes bad Monikas mamma henne att ta på sig en extra tröja, sedan lämnades tröjan i förvar på andra sidan gränsen.
– Så där fortsatte de tills de hade ett litet lager av förnödenheter på plats. Sedan gick de över för gott, från öst till väst, säger Christina Kardell.

Facebook

ANNONS

ANNONS