Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lise Hummel (till vänster) och Gertrud Stenung är årets Karamelodiktstipendiater. “Det är ett ärofyllt erkännande”, säger Lise som är uppvuxen i Romme. Till veckan uppträder de också på Officerssalongen.
Foto: Tina Axelsson

Lise från Romme får Povel Ramels stipendium

BORLÄNGE. Den musikaliska och humoristiska duon Lise & Gertrud fick årets Karamelodiktstipendium. – Jag går med ett ödmjukt, malligt lyckopirr i kroppen, säger Lise Hummel från Borlänge.

Lise Hummel är uppvuxen i Romme och har tillsammans med Gertrud Stenung utvecklat en egen musikalisk stil.
– Jag brukar säga att vi är förlagan till “Så mycket bättre”. Vi tolkar andras låtar och gör dem till våra egna på ett lekfullt sätt, säger hon.
I söndags fick duon ta emot Povel Ramels Karamelodiktstipendium som delats ut sedan 1982.
– Det känns helt fantastiskt att få tillhöra den skaran som tidigare fått priset. Povel har dessutom varit en stor inspiratör både för mig och Gertrud, berättar Lise.

Priset består av en karamellstrut och en summa pengar som, enligt Povel Ramels vilja, skulle göra dem “ekonomiskt oberoende för resten av dagen”.
– Men vi behövde inte använda dem för vi blev bjudna på bubbel och god middag tillsammans med juryn, säger Lise med ett skratt.
Vad ska ni göra för pengarna?
– Något mysigt tillsammans med familjen.
Lise har arbetat tillsammans med Gertrud i 25 år.
– Det är inte klokt att vi hållit på så länge. Det är som ett andra äktenskap.
Vad är det som gör att ni inte tröttnar?
– Vi fortsätter att växa, utmana varandra och ha det kul. Mötet med publiken och ett improvisatoriskt tilltal gör också att den ena kvällen inte blir den andra lik.

Lise & Gertrud har arbetat tillsammans i 25 år och ger sig i höst ut på turné med sin jubileumsshow "Kvinnan bredvid".
Lise & Gertrud har arbetat tillsammans i 25 år och ger sig i höst ut på turné med sin jubileumsshow “Kvinnan bredvid”. Foto: Tina Axelsson

Under året som gått har de framfört jubileumsshowen “Kvinnan bredvid” för fulla hus på Nalen i Stockholm. I höst ger de sig ut på en Sverigeturné med samma show.
– Tyvärr är inte Borlänge med på listan än men kanske till våren. Någonstans i Dalarna vill jag i alla fall, säger Lise.
Till Borlänge kommer hon och Gertrud dock redan nu till veckan för att inleda sin sommarkonsertturné på Rommeheds officersalong.
– Onsdagens konsert är redan slutsåld, men vi har satt in en extrakonsert på tisdag den 18 juni, berättar Lise.
Hur är det att uppträda i Borlänge?
– Det känns familjärt och ska bli jättemysigt med mamma och pappa i publiken och förhoppningsvis några andra gamla bekanta, säger Lise Hummel.

Fakta/Lise Hummel
Ålder: 55 år.
Bor: På Kungsholmen men är uppvuxen i Romme.
Familj: Maken Mikael och barnen Markus, 16, och Jonna, 14, samt labradoren Milo från Idkerberget.
Yrke: Sångerska och artist.
Intressen: Musik, matlagning, att umgås med familjen och att vara i naturen.

Fakta/Karamelodiktstipendiet
Karamelodiktstipendiet ges sedan 1982 till en förnyare av svenska språket eller för framstående gärningar inom musik, revy, film och teater. Stipendiet har tidigare gått till bland andra “Orup”, Tommy Körberg och First Aid Kit.
Juryns motivering:
“Från sensuella uttryck till det extroverta, kaotiska vrålet! I en vild musikalisk mix.
Där härjar och leker Lise & Gertrud fram sina toner, stämmor och stämningar i maxad gryta med humor och glädje. Hur ljuvligt UppKnäppt som helst.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!