ANNONS

Tre aktiva medlemmar i Lions club är Kalle Hult, kassör, Leif Åhs, president och Olle Åsberg, projektledare och veteran i Lions.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Lions bidrag sprider glädje bland Norbergsbor

NORBERG z I sommar har de som är 65 år och äldre i Norbergs kommun blivit glatt överraskade när posten har anlänt. Anledningen är en presentcheck på valfritt fika, lunch eller middag som Lions Club i Norberg delat ut. Leif Åhs är ny president i Lions Club Norberg och är glad för responsen.

– Det har varit uppskattat och presentkorten kan användas till en lunch, fika eller en pizza hos någon av våra samarbetspartners i Norberg, säger Leif Åhs.
Han möter upp på torget i Norberg tillsammans med Kalle Hult som är kassör i Lions Club och Olle Åsberg, projektledare och en veteran inom Lions.
– Vi får 100 000 kronor varje år som är öronmärkta för de äldre. Det är pengar från Angebyfonden och ska främst främja trivseln bland äldre i Norberg, säger Olle Åsberg.
Presentkortet är på 130 kronor och får användas till valfri förtäring utom alkohol. Leif Åhs berättar att alla pizzerior, caféer och värdshuset Engelbrekt är med.
– Men utnyttjas inte hela checken går det inte att få pengar tillbaka, säger Leif Åhs.
– Däremot är det upp till var och en att själva lägga till för en större middag, säger Kalle Hult.
Presentchecken är ett sätt att få komma ut och ett tillfälle att träffa vänner eller släktingar. Olle Åsberg påpekar att det är många som suttit hemma under pandemin och behöver komma ut.
– Vi försöker hitta på något bra att göra för de här pengarna varje år och under sommaren har vi lämnat ut 1 400 checkar, säger Olle Åsberg och tillägger:
– De här checkarna är till för de som bor hemma och inte för äldreboenden.
De tre Lions-medlemmarna konstaterar att det har varit mycket jobb med att klistra kuvert även om de åkt runt och delat ut många checkar själva. Samtidigt intygar de samstämmigt att det har varit bland det roligaste de gjort.
– Det här har varit ett av våra roligaste uppdrag. Det känns också bra eftersom de flesta medlen vi får in kommer från kommuninvånarna, säger Olle Åsberg.
Han säger vidare att de gärna vill få feedback på det de gör och de har fått många tack för presentkorten. Att det har varit uppskattat vittnar också inläggen på Facebook om där många uttryckt sin glädje över den positiva överraskningen.
– Ja, det är jättekul att vi fått så positiv respons, säger Leif Åhs.
Olle Åsberg påpekar att om de missat att skicka ut till någon som är 65 år eller äldre får de höra höra av sig till honom eller till Kalle Hult.
– Vi har försökt att ha koll på alla det gäller men det kan ju hända att vi missat någon, säger Olle Åsberg.
Förutom de öronmärkta pengarna från Angebyfonden får den som vill ansöka om bidrag från Lions. Olle Åsberg berättar att det mesta baseras på ansökningar.
– Vi har bland annat bjudit en busslast pensionärer på resa med mat och vi bidrar även till de yngre.
Det har varit resor till Gröna lund och även skidresor till Romme. Då är det fritidsgården Uncan som väljer vilka ungdomar som bör få åka med.
Lions Club i Norberg har också många egna arrangemang, bland annat i samband med julmarknaden då de säljer julgranar och fågelholkar.
–I maj har vi vår stora marknad och den har vi haft i cirka 40 år. Marknaden brukar locka många knallar som kommer hit för att sälja. Men både förra året och i år fick vi ställa in på grund av pandemin, säger Olle Åsberg.
– Vi satsar på få arrangemang men rejäla, det gynnar både oss och Norbergsborna, säger Kalle Hult.
Lions Club i Norberg bildades 1953 och idag är man cirka 30 medlemmar varav fem kvinnor.
– Det är roligt att fler kvinnor ansluter sig och jag är övertygad om att det kommer att öka, säger Olle Åsberg.

Facebook

ANNONS

ANNONS