ANNONS

Linnea Kling Ström driver fem restauranger och gillar att jobba.
Foto: Maria Karlsson

Linnea: ”När det dyker upp bra grejer kan jag inte säga nej”

LUDVIKA. Hon drev redan Stället i Ludvika samt tre restauranger till, men när möjligheten att även ta över restaurangen på herrgården i Stjärnsund dök upp förra sommaren kunde inte Linnea Kling Ström tacka nej. Så tillsammans med sin samarbetspartner Roger Last, som hon också driver Stället i Hedemora och Stället i Ludvika med, tog hon chansen. – Det är en lite enklare restaurang, lite mer sommarinspirerad, kan man säga.

Det började i maj 2019. Då öppnade Linnea sin första restaurang.
– Jag fick chansen att ta över Stället i Hedemora tillsammans med en dåvarande delägare som hade lång erfarenhet och drivit eget i många år innan, berättar hon.
Ett år senare tog Linnea över Bistron i Hedemora och så småningom Stället i Ludvika och Lilla Parken i Borlänge. Linnea är fortfarande ung och driver redan fem restauranger, med cirka 40-50 personer anställda, inklusive timanställda. Hon har tidigare haft företagen tillsammans med andra men i dag är det bara Stället i Ludvika, Stället i Hedemora samt restaurangen i Stjärnsund som hon driver tillsammans med samarbetspartnern Roger Last. De övriga är hon ensam ägare till.

Vad är det som gör att du vågar satsa?
– Jag är ganska rastlös och är både orädd och spontan, på både gott och ont. Från idé till genomförande kan det gå snabbt. Jag har inget stort konsekvenstänk, tänker att det är väl bara att köra, säger Linnea och skrattar.
De flesta av matställena tog hon dessutom över under pandemin.
– När det dyker upp bra grejer då kan jag inte säga nej, för man får inte så många chanser.
Men naturligtvis har Linnea tänkt igenom saken inför varje beslut. Klarar hon av det? Har hon tiden? Med mera.
För henne är det också viktigt att omge sig med människor hon litar på.
– Min make arbetar måndag till fredag på annat jobb, men är ändå med på sidan och lagar och fixar när det behövs. Han är en jättefin stöttepelare för både mig och de anställda.

Linnea är uppvuxen i en entreprenörfamilj.
– Min storasyster har länge haft högre positioner inom hotell och restaurang. Jag har alltid sett upp till henne och hon var nog anledningen till att jag fastnade för restaurangbranschen, berättar Linnea och fortsätter:
– Pappa har inte bara hållit på med restaurang utan det mesta som exempelvis att arrangera event, så jag har fått se och uppleva mycket och det måste ha gjort avtryck inför mitt val till gymnasiet som var hotell- och restaurangutbildningen. Dessutom har min mamma lagat mat hela sitt liv både privat och yrkesmässigt.
Linneas första sommarjobb var i storkök och redan i grundskolan smet hon in i skolbespisningen för att hjälpa till.
– Jag skolkade för jag ville hellre jobba i köket, berättar Linnea.

Efter gymnasiet arbetade hon några år i branschen, men drömde om att öppna eget.
I dag har Linnea anställd personal i ansvarspositioner, men som spindeln i nätet har hon inga 40-timmarsarvetsveckor.
– Jag har ett otroligt stort kontrollbehov och därför blir det många timmar, men jag har valt att ha det så. Jag jobbar från morgon till kväll, men det är en frihet att vara sin egen och det är skönt. Jag har inget schema nån annan bestämt och om jag ska vara ledig är det mitt ansvar att se till att det fungerar. Och jag tycker det är jättekul att jobba.
Hon har inte så många andra intressen förutom företagen, men Linnea är nöjd med att ta lite mat eller kaffe med nära och kära eller åka utomlands någon gång.

När Linnea Kling Ström själv lagar mat är det på restaurangerna, nästan aldrig hemma. Men Linnea älskar att bjuda på middag och brukar då dra på rejält. Det kan bli skaldjur, grillat eller plockbufféer exempelvis.
För henne är företagandet som en livsstil. Men hon tänker ibland att det är viktigt att ha balans mellan arbeta och fritid också, att det inte är hälsosamt att arbeta jämt.
Hur ser framtidsplanerna ut, blir det fler restauranger?
– Nej, nu är det bara att gasa på och bygga upp verksamheterna och få allt att fungera efter pandemin. Fokus är inte att utöka just nu, utan att ta hand om det vi har, säger Linnea.

Facebook

ANNONS

ANNONS