Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Matsesgården. Dans
“Titta, det första päronskottet!” utbrister Linda Forsman när hon visar runt i skogsträdgården, ner mot sjön Grycken.
Foto: Pär Sönnert

Linda firar ett halvt sekel som dansare med ny sommardans

STIGSBO. 1974 tog Linda Forsman examen från Balettakademin. Efter 50 år som dansare laddar hon nu för att på nytt välkomna besökare till dansföreställningar i Matsesgårdens trädgård i Stigsbo, utanför Stjärnsund. – Vi använder naturen i dansen, säger Linda som även, tillsammans med sin partner Lou T Lundqvist, håller en konstutställning på gården.

Lokalt i:s utsände hinner inte ens knacka på dörren till Matsesgården innan Linda Forsman öppnar, hälsar välkommen och visar vägen upp till ovanvåningen där hon har sin dansstudio.
– Här är min arbetsplats, här dansar jag omgiven av målningar av mina närmaste, min partner och mina föräldrar, berättar Linda innan hon bjuder på ett smakprov av den nutida dans som hon kommer att utföra i trädgården utanför huset vid sommarens dansföreställningar.
Där kommer hon att både dansa solo samt tillsammans med Kerstin Abrahamsson och Rebecka Carlsson.
– Det blir dans i olika konstellationer, både som trio, duo och solodans. Vi använder naturen i dansen och dansar till naturens ljud, tillsammans med elektronisk musik som Lou har komponerat.

Matsesgården. Dans
Linda Forsman bjöd Lokalt i:s utsände på ett smakprov av den nutida dans som hon kommer att utföra i trädgården vid Matsesgården i Stigsbo, utanför Stjärnsund, under sommarens dansföreställningar. Den 7 juli blir det vernissage för konstutställningen i lillstugan. Charlotte Oster, ordförande för Folk Lab PO inviger utställningen och Alva Krogh-Jonsson spelar musik under vernissagen. Foto: Pär Sönnert

Det speciella med dessa dansföreställningar är att publiken får flytta med under föreställningen, som pågår på flera platser i den stora trädgården, med sjön Grycken som vacker fond.
– Kerstin har dansat här i trädgården förut men det blir första gången för Rebecka. I fjol dansade vi i regn, vilket blir lite farligt eftersom det blir så halt. Vi har ett tak på maximalt 30 besökare per dansföreställning för att det ska bli lite intimt, säger Linda Forsman.
I år kör hon tre soloföreställningar och håller workshops om dans.
– Dessutom ska jag samtala med psykoanalytikern Christel Östfelt. Vi har dansat mycket tillsammans förut och har diskuterat hur kreativitet och koreografi är en inre resa. Nu ska vi samtala om detta, inför publik. Det ska bli otroligt spännande att prova, säger Linda Forsman.

Matsesgården. Dans
Lina Forsman framför lillstugan där Galleri Klingbyggningen (som är det gamla namnet på gården) håller till. I år är det 50 år sedan som Linda tog examen från Balettakademin. “Och den 11 augusti skulle min mamma, Mona Söderberg, ha fyllt 100 år”, säger Linda.

Inför förra sommaren planterades det flera träd och buskar i skogsträdgården som sluttar ner mot sjön och som besökarna gärna får utforska.
– Inte hade väl jag kunnat tänka mig att det var så roligt och rogivande att vattna och pyssla i skogsträdgården. Människorna som kommer hit kan både uppleva dansen, naturen och konsten, säger Linda Forsman.
Konsten ja. I lillstugan har Linda och Lou byggt upp Galleri Klingbyggningen, som är det gamla namnet på gården.
– Detta är mitt barndomshem och mina föräldrar, som var konstnärer, hade flera sommarutställningar här. Efter att jag och Lou tagit över gården så ville vi återuppta utställningarna, samt kombinera dem med mitt dansintresse. Detta blir tolfte sommaren som vi kör detta koncept, med dans och konst, säger Linda Forsman.

Efterlängtad debut i lillstugan gör den finländske konstnären Kaj Ard.
– Äntligen! Han var på residens i Italien och svängde förbi här på väg hem till Finland för att lämna några tavlor. Vi har väntat länge på att få hit honom, berättar Linda Forsman.
Några av sommarens konstnärer återkommer och andra är nya.
– Vi försöker hålla en blandning av gammalt och nytt. Lars Boberg, från Färingsö, ställde ut här för ett par år sedan, Florent Chamard, en fransman bosatt i grannkommunen Hofors, återkommer för andra året i rad och från en annan grannkommun. Avesta, kommer Pontus och Meg Ersbacken. Och vi är jätteglada över att Stefan Fransson ställer ut här, han är nog mer känd utomlands än här i Sverige, säger Linda Forsman.

Matsesgården. Dans
Linda Forsman hänger upp en tavla av den finlänske konstnären Kaj Ard. “Äntligen kommer hans konst hit”, säger hon.
Matsesgården. Dans
Linda Forsman hänger upp en tavla av den finlänske konstnären Kaj Ard. “Äntligen kommer hans konst hit”, säger hon.

Ska du uppmärksamma ditt personliga 50-årsjubileum i år då?
– Bra fråga. Det har jag inte riktigt bestämt mig för ännu. Men det kanske jag borde göra, på något sätt. Det är ju rätt häftigt att jag har varit dansare i 50 år nu, säger Linda Forsman.

Här kommer mer om utställningen
Konstutställningen i Galleri Klingbyggningen på Matsesgården invigdes den 7 juli och har öppet onsdag-söndag fram till och med den 1 september.
Medverkande konstnärer är: Kaj Ard (måleri), Stefan Fransson (måleri), Maria Hamberg (måleri), Pontus Ersbacken (skulptur), Lars Boberg (måleri), Meg Ersbacken Engman (måleri), Florent Chamard (måleri), Marie Noree (keramik) samt Lou T Lundqvist (bildkonst).
Dansföreställningarna har premiär den 26 juli och hålls även den 27-28 juli samt 16-18 augusti. Medverkar gör Linda Forsman, Kerstin Abrahamsson och Rebecka Carlsson.
Linda Forsman håller även tre soloföreställningar, den 9-11 augusti. Vid den mellersta, den 10 augusti, hålls även ett samtal, inför publik, mellan henne och psykoanalytikern Christel Östfelt.
Arrangör för sommarens arrangemang vid Matsesgården är Korda – Art in motion, som drivs av Linda Forsman och Lou T Lundqvist.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!