ANNONS

Sedan årsskiftet är Lennart Eriksson ny ordförande för kyrkorådet i Säterbygdens församling. Han har tidigare varit ordförande i kyrkofullmäktige de senaste tre mandatperioderna och representerar Samlingslistan. Det var Hans-Otto Jönsson, tidigare ordförande för Säterbostader samt kyrkorådet i dåvarande Stora Skedvi församling, som “lurade” med sig Lennart till kyrkan. “Jag är oerhört tacksam över han fick mig att engagera mig i kyrkan”, säger Lennart Eriksson.
Foto: Pär Sönnert

Lennart är ny ordförande i kyrkorådet: “Medlemstappet är en knäckfråga”

SÄTER Lennart Eriksson har valts som ny ordförande för kyrkorådet i Säterbygdens församling. På kort sikt är den stora utmaningen att rekrytera en ny kyrkoherde till församlingen, där det har varit turbulent den senaste tiden, och på längre sikt är utmaningen att komma till bukt med medlemstappet inom kyrkan. “Det är en knäckfråga för alla församlingar i landet, hur vi ska minska medlemstappet”, säger Lennart Eriksson.

De senaste tre mandatperioderna har Lennart Eriksson varit ordförande för kyrkofullmäktige i Säterbygdens församling. Nu byter han ordförandeklubba till den som svingas i kyrkorådet. Vid årsskiftet ersatte han Erland Nydén som kyrkorådets ordförande. Även Lennart representerar Samlingslistan.
– Redan under hösten fick jag vet att Erland inte tänkte kandidera denna mandatperiod så när jag fick frågan av valberedningen om att bli ordförande hade jag redan hunnit fundera på saken ett bra tag. Jag kände att jag hade gruppens förtroende och tackade ja, säger Lennart Eriksson.

Hur kom det sig att du engagerade dig inom kyrkan?
– När jag var vd för Säterbostäder så jobbade jag mycket med Hans-Otto Jönsson som var ordförande för Säterbostäder. Han var även ordförande för kyrkorådet i Stora Skedvi församling, innan församlingarna slogs samman, och han berättade mycket om kyrkans arbete. Så Hans-Otto “lurade in mig”, kan man säga, och det är jag oerhört tacksam över.

Det har stormat rejält kring Säterbygdens församling de senaste åren. För ett par månader sedan, veckan före första advent, sade kyrkoherden Pehr-Albin Edén upp sig vid sittande kyrkorådsmöte. I en intervju med Annonsbladet berättade Edén att detta berodde på att han inte kände förtroende från Socialdemokraterna i församlingen. Även Edéns företrädare, Mattias Rådbo, slutade sitt jobb hastigt under försommaren 2019. Meningarna gick dock isär om han blivit avskedad, vilket Hans Eskilsson, dåvarande ordförande i kyrkorådet, sade i en intervju med Södra Dalarnes Tidning, eller om han slutat frivilligt, vilket Rådbo själv uppgav.

Att Pehr-Albin Edén hastigt sade upp sig innebär att Lennart Eriksson får inleda sin tid som kyrkorådets ordförande med en vakant position på kyrkoherdeposten.
– Ja, det har varit lite turbulent den sista tiden men vi har lagt det bakom oss nu. Vi vill vända blad, gå vidare och blicka framåt. Jag hade förmånen att vara med i rekryteringsarbetet när Pehr-Albin rekryterades och vi märkte då att det inte direkt råder något överskott på präster och kyrkoherdar. Processen att hitta en ny kyrkoherde har inletts och vi hoppas att hitta en lösning så snabbt som möjligt, säger Lennart Eriksson.

I 40 år har Lennart Eriksson bott på Åsen i Säter, med skogen in på knuten. “Från början kommer jag från Strömsund i Jämtland. Jag hamnade i Dalarna och Säter i samband med att jag jobbade i gruvan i Garpenberg”, berättar han. Foto: Pär Sönnert

Forshaga Susanne Brännhammar har gått in som tillförordnad kyrkoherde fram till sista januari. Hon är komminister inom församlingen, med särskilt ansvar för Stora Skedvi.
– Det är väldigt bra med den lösningen, att Susanne kunde ta den rollen. Det hade varit värre om vi hade stått helt utan kyrkoherde. Nyligen gjorde vi klart med en längre tillfällig lösning. Mars Hulander, från Ludvika, går in som tillförordnad kyrkoherde till dess att vi har en permanent lösning på plats. Det känns väldigt bra, säger Lennart Eriksson.

Om kyrkoherdefrågan är något som måste lösas på kort sikt så brottas Säterbygdens församling, liksom hela Svenska Kyrkan, med ett medlemstapp.
– Det kommer att bli en utmaning för oss i framtiden, hur vi kan minska tappet och till och med öka medlemsantalet. Hela vår verksamhet bygger ju på kyrkoavgifterna och hur de utvecklas. Ju fler som går ur kyrkan, desto mindre pengar får kyrkan in. All vår verksamhet står och faller med ekonomin, säger Lennart Eriksson.

Det har stormat rejält inom Säterbygdens församling den senaste tiden, då den tidigare kyrkoherden sade upp sig under sittande kyrkorådsmöte den 16 november. “Vi har lagt det bakom oss nu. Vi vill vända blad, gå vidare och blicka framåt”, säger Lennart Eriksson som blev ny ordförande för kyrkorådet vid årsskiftet. Foto: Pär Sönnert

Han hoppas att fler inte bara tittar på pengarna som kyrkomedlemskapet kostar utan även på vilken stor verksamhet som pengarna går till.
– Kyrkan har en viktig uppgift med kärleksbudskapet. För min del kändes det helt rätt i magen att engagera mig i kyrkan. För mig handlar det inte bara om kyrkan i sig utan även om relationer över hela världen och hur människor har det i andra länder, säger Lennart Eriksson.

Han lyfter fram verksamheter som folk kanske inte känner till att kyrkan erbjuder:
– Vi har många aktiviteter för barn och ungdomar, inom diakonin med mera. Och det är klart att ekonomin är viktig för församlingen, det kommer vi inte runt. I budgeten för 2022 stod det klart att vi behövde dra in ett par tjänster. Det handlade bland annat om en husmor som gått i pension och som inte ersätts, säger Lennart Eriksson.

Församlingen har fyra kyrkor, i de olika kommundelarna – Säter, Gustafs, Stora Skedvi och Silvberg.
– Varje kyrka ligger “mitt i byn” och har ett omfattande arbete med bland annat gudstjänster och lunchkonserter. Det där ska bestå och gärna utvecklas vidare, säger kyrkorådets nye ordförande.

Sedan årsskiftet är Lennart Eriksson, Samlingslistan, ny ordförande för kyrkorådet i Säterbygdens församling. Han får börja sitt uppdrag med en vakant plats på kyrkoherdeposten efter att den tidigare kyrkoherden Pehr-Albin Edén hastigt sade upp sig den 16 november. “Vi hoppas att hitta en permanent lösning så snabbt som möjligt”, säger Lennart Eriksson. Foto: Pär Sönnert

Lennart Eriksson
Ålder: 68 år
Bor: På Åsen i Säter. Jag har bott här i 40 år nu. Från början kommer jag från Strömsund i Jämtland.
Yrke: Pensionär. Tidigare har jag varit vd för Säterbostäder samt jobbat på ekonomiavdelningen på Säters kommun och så har jag jobbat i Garpenbergs gruva.
Familj: Gift, tre barn och sju barnbarn.
Intressen: Jag gymmar på Säters Atletklubb, för att må bra och träffa folk. Det blir dock nästan mer prat än träning på gymmet. Sedan är jag engagerad i Pärlan i Gustafs, där jag sitter i styrelsen. Tidigare har jag även varit engagerad i Säterstampens dramagrupp.
Aktuell: Från årsskiftet ny ordförande för kyrkorådet i Säterbygdens församling.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 3, 2022.

Facebook

ANNONS

ANNONS