Hans-Christian Andersson och Mattias Bergström jobbar med animationstekniken stop motion.
Foto: Lisa Björklund

Lekfull teknikverkstad öppnar

SMEDJEBACKEN. I den gamla rektorsvillan vid Bergaskolan i Smedjebacken har Makerspace just invigts. Makerspace är, som namnet antyder, en plats för dem som vill skapa något. Främst handlar det om experiment med tekniska prylar, men lokalen omfattar även en liten träverkstad och två symaskiner. Hit kan vem som helst som vill förverkliga en idé komma. Den före detta it-pedagogen, Anders Berggren, är eldsjälen bakom Makerspace i Smedjebacken. – Människor vill skapa och vara kreativa. Tidigare har det funnits hantverksföreningar. Föreningslivet har sedan utökats till att passa det som människor är intresserade av.

I verkstaden finns bland annat möjlighet att göra film, skapa något i 3d-skrivaren eller programmera robotar. Förhoppningen är att medlemmarna också ska kunna dela med sig av egna kunskaper inom ett visst område.
– Öppna föreläsningar inom olika områden kan förekomma, samt workshops öppna för alla. Man kan ägna sig åt programmering om man gillar det, eller designa något i en modellverkstad. Till exempel cosplay-dräkter eller vad som helst.

En plastbåt gjord i 3d-skrivaren. Foto: Lisa Björklund

Elekronikkomponenter för den som vill pyssla med elektronik. Foto: Lisa Björklund
Om du vill renovera din cykel ska du kunna komma hit och göra det om du vill, säger Anders Berggren.
Makerspace startade för cirka 15 år sedan i USA och har sedan spridits över världen. I Smedjebacken drivs Makerspace som en ideell förening och ett medlemskap kostar mellan 100 och 200 kronor per år. I det ingår tillgång till verktyg, utrustning och lokal.

Den numera pensionerade it-pedagogen Anders Berggren är ordförande i föreningen och eldsjälen bakom Makerspace i Smedjebacken. Foto: Lisa Björklund

Anders Berggren vill att alla ska känna sig välkomna till lokalen och kunna testa på det som de själva vill.
– Den är öppen för barn, ungdomar, föräldrar, pensionärer – alla. Men barn under 12 år vill vi ska ha en vuxen med sig eftersom det finns verktyg som kan vara farliga.
Några som redan hittat till Makerspace är Hans-Christian Andersson och Mattias Bergström.
Med hjälp av animationstekniken stop motion, har de gjort en egen kortfilm. Stop motion är en teknik där man fotograferar bildruta för bildruta med en stillbildskamera.
– Varje bild är en scen. Vi flyttar lite i taget och sedan tar vi ett kort. När man lägger ihop bilderna i programmet blir det en film, säger Hans-Christian Andersson.

3d-skrivaren på Makerspace. Foto: Lisa Björklund

Över 200 stillbilder har killarna tagit för att skapa en film som är 30 sekunder. På datorn visar de filmen som föreställer några legogubbar som rör sig mot ett flygplan, varefter en gubbe sätter sig i planet och flyger i väg. När filmen är klar ska de lägga på ljudeffekter, musik och tal. Själva legofigurerna och scenerna har de byggt själva.
– Vi har behövt bygga grejerna och sätta upp snören för att få till effekter. Till exempel så att det ser ut som att flygplanet flyger i luften. Filmen har vi improviserat fram, vi har byggt lite helikoptrar och flygplan.
Både Hans-Christian Andersson och Mattias Bergström tycker att det finns mycket som är roligt att göra på Makerspace.
– Man har tillgång till datorer, program, 3d-skrivare, material för olika grejer. Det är roligt att låta kreativiteten flöda. Och kul att se resultatet också.

Mattias visar upp en rektangulär nyckelring i plast med sitt namn på som han gjort i 3d-skrivaren. Han säger att man kan göra upp till en halv meter stora grejer i den – men att det skulle ta lång tid.
Makerspace lokal ligger inom Bergaskolans område och eleverna från den, samt från Röda Bergaskolan kommer också att ha tillgång till verkstaden. Öppettiderna är till en början lagda på prov under onsdagar mellan klockan 15.00 och klockan 17.00 och på lördagar mellan klockan 13.00 och 15.00. På sikt kommer de att anpassas efter medlemmarnas intresse.

3d-skrivaren på Makerspace. Foto: Lisa Björklund

Anders Berggren hoppas att Makerspace ska fungera som en lekfull plats för människor att vara kreativa på.
– Man ska gå härifrån och känna glädje framför allt. Och att man blivit utmanad. Det är som ett gym för hjärnan. Alla har en kreativ sida, sedan har vissa tyvärr fått stoppa undan den för andra saker. Från kreativitet kommer nya idéer och frågan är om vi inte behöver nya idéer i vårt samhälle.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS