ANNONS

Leker med tanken att bli saxgan

Tusen ålänningar har bestämt sig för att bli axganer. Ordet är en kombination av landets prefix, ax, och den andra halvan är lånad från begreppet vegan.

Innebörden är att människor som gjort detta livsval i största möjliga utsträckning ska svälja kost som producerats på Åland.
Min bild av kynnet hos de 30 000 som befolkar ön är att de värnar om sitt och sina.

Finner ingen annan rimlig förklaring till att artisten Pop-Sixten är en av arkipelagens mest uppskattade artister.
Hans “Okej okej” och “Don’t stop the music” är tveklöst minnesvärda, för att inte tala om “Koka gröt i kaffepanna”, men för att uppskatta dessa stycken så måste du nog vara en militant axgan.

Leker med tanken att bli saxgan, att enbart svälja saker från Saxdalen. Kött från vilt torde inte vara någon bristvara då jakt är en uppskattad hobby i min bygd. Fisk och kräftor från Väsman skulle jag möjligen kunna bärga.

Måste lita på mina grannars gröna fingrar för att kunna sätta grönsaker och potatis på bordet. Mina odlingsförsök har så här långt bara resulterat i välgödda rådjur och sättpotatis som helt saknat sällskap i underjorden.

Föredrar Saxdals-Elvis framför Pop-Sixten men kommer även fortsättningsvis att hämta såväl andlig som lekamlig spis utsocknes.

Facebook

ANNONS

ANNONS