ANNONS

Åke Enander märker att allt fler efterfrågar medicinsk laser för att minska sin smärtproblematik därför öppnar han nu upp två filialer, först i Vansbro 1 mars och 1 april öppnar han i Avesta i Strömsborg.
Foto: Rebecca Linder

Laser kan bota smärta

FALUN. Det finns ett ökande intresse för medicinsk laserbehandling mot smärttillstånd. Det märker Åke Enander, legitimerad sjuksköterska om driver Smärtkliniken Dalarna.

Han har en bakgrund inom strong man och i slutet av 90-talet blev han uttagen att kvala in till Sveriges starkaste man. Men smärtor, framförallt i hans vänstra fot, samt en avsliten muskel i ryggen, satte stopp för kvalet och en fortsatt karriär. I nio år gick han med stora smärtor i foten utan att få någon hjälp via varken primärvården, ortopedin eller akutvården. Det var först när han kom i kontakt med Lars Pettersson, professor i ortopedi i Göteborg som det vände. Han visste direkt vad det var för fel i foten.
– Jag hade lyft så tunga marklyft att ett ben i foten pressats ned och klippt av nerver i foten, berättar Åke Enander.

Han fick genomgå en operation och efter fem månader var foten så gott som återställd. Han hade dock smärtor på flera andra ställen i kroppen där det inte var möjligt att operera. Här rekommenderade Pettersson medicinsk laser. Åke testade och märkte snabbt att det gav effekt, hans smärtor minskade markant.
– Jag började läsa på mer kring medicinsk laser och jag läste sedan till medicinsk laserterapeut, berättar Åke.

Han var sedan tidigare legitimerad sjuksköterska och i december 2013 öppnade han upp smärtkliniken med fokus på medicinsk laser. Inledningsvis hade han mest patienter från närområdet men genom åren så har han byggt upp ett nätverk och i dag behandlar han patienter från alla möjliga platser i Sverige, men även i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, England samt i Iran.
– Det har spridit sig från mun till mun helt enkelt.
Nu satsar han på att starta två filialer, en i Vansbro och en i Avesta.
– Jag har fått många förfrågningar från de orterna och har även gjort marknadsundersökningar, säger Åke Enander.

Smärtor i rygg och artros är de vanligaste orsakerna till att patienter söker sig till Åke. Men han behandlar många andra typer av smärttillstånd som exempelvis nervsmärtor, neuropatier, endometrios, inflammationer, idrottsskador, belastningssmärtor i rörelseapparaten, rygg-, höft-, knä- och fotsmärta, fibromyalgi, menssmärtor, muskelsmärtor, migrän, smärta i senor, gikt, ischias med mera.
– Jag har sett många som fått tillbaka sin livskvalitet, som varit sjukskrivna men som nu har kunnat återgå till arbetslivet, säger Åke.

Han påpekar dock att laserbehandling inte har effekt på alla. Det finns de, uppskattningsvis cirka 5-6 procent av befolkning, vars celler inte svarar på laserbehandlingen.

Facebook

ANNONS

ANNONS