Kalle Hansols och Rebecca Elmqvist driver tillsammans Svärdsjöliften, som varit viktig för Kalle ända sedan barnsben.

Långa anor i vintervanor: “Vill ge något tillbaka”

SVÄRDSJÖ/HILLERSBODA. Platsen är Hillersboda och dess vinterbonade bjässefamn. Omgiven av pittoreska familjehus och skogens mystik ståtar ett genuint monument för fritid på snö. Svärdsjöliften är nu i full färd med en fartfylld säsong nummer fem. – Jag är ju uppvuxen alldeles intill backen och känner att jag vill ge något tillbaka till hembygden, säger Kalle Hansols om en alpin anläggning nära hans och kärestan Rebecca Elmqvists hjärtan.

Edward A. Murphy, Jr (1918-1990) är känd för sin bitvis bitterljuvt humoristiska “Murphys lag”
Som bland annat stipulerar att “om något kan gå snett kommer det att gå snett, och vid sämsta möjliga tillfälle.”
I december blir vid Svärdsjöliften en ledning klämd mellan två stenar och orsakar elfel.
Vilket ger vid olycksalig hand att man står utan ström under julmånadens kallaste period – som annars utgör ypperligt tillfälle att brassa på med snökanonerna för allt vad tyglarna håller.

En plump i försäsongsprotokollet som emellertid inte rubbar rutinerade Rebecca och Kalle.
– Visst är det lite typiskt sett till tajmingen, men ibland bestämmer sig saker för att gå sönder, skrattar Kalle.
Och fortsätter:
– Vädret har ju också växlat lite sista tiden, det har varit alltifrån spöregn till tio minusgrader. Men det är lika för alla och bara att hantera, klargör en positivt laddad Kalle som tidigare också jobbat länge inom Skistars alpina förehavanden.

Han redogör med munter framtoning att man via egna krafttag och välriktad hjälp kirrade biffen.
– Det är bara att hugga i lite extra. Vi körde delvis med egna maskiner och har också fått fantastisk hjälp från Elab och Falu Energi & Vatten, framhåller han.
Nu är man efter maskinella manövrar och vänligt vinterväder inbegripna med Svärdsjöliftens femte säsong.
– Japp, och det är grymt skönt att vara i gång, fastslår en av backens två främsta kuggar i ett vintrigt maskineri.

Den hela 150 meter breda, och 630 meter långa, huvudbacken utgör en naturskön oas i Hillersboda som tillhör Svärdsjö socken.
Distans från centrala Falun är cirka 2,5 mil, och primärt utgör åkare från 023-området med omnejd nedfartens främsta population, även om också utsocknes skidvänner besöker anläggningen.
Kalle Hansols upplyser att en flitig säsongsstyrka bestående av honom, Rebecca, en driftansvarig för liften samt 1-2 medarbetare i restaurangen utgör backens personalbrigad.
– En lugnare dag är vi 3-4 som jobbar och mer intensiva datum 4-5 på plats, förklarar han.

Varpå han konstaterar att utomhusrekreation utgör ett rimligt alternativ när pandemiturbulens präglar samhället och utbudet av fritidssysselsättningar.
– Ja, den här miljön är ju ett positivt inslag då det är frisk luft och väldigt öppet. Många idrottsföreningar har ju tyvärr haft det väldigt kämpigt, men vi hade i fjol vår näst bästa säsong hittills.
– Vi klarar oss även hyggligt på så vis att vi inte har så mycket personal, så det är skönt att inte ha den sortens ständiga ekonomiska press.

Kalle Hansols är områdets geografiska grannlåt nära sedan barnsben.
Att driva alpin nedfart här, på orten han också i vuxen ålder gjort till sitt hem, är något av en hederssak lika mycket som friluftspräglad välgärning.
– Jag är ju uppvuxen alldeles intill backen och känner att jag vill ge något tillbaka till hembygden, säger Kalle om det bitvis hårda men synnerligen belönande arbete som investeras i Svärdsjöliften.

Svärdsjöliftens Rebecca Elmqvist och Kalle Hansols. Foto: Sonny Jonasson

Han bläddrar i minnets pärmar över uppväxtens snöstänkta äventyr.
– Har alltid tyckt det varit härligt med skidåkning. Åkte jämt här när jag var liten, minns Kalle apropå dåtidens strapatser i Svärdsjöliften vars anor letar sig så långt tillbaka som till 1970.
– Det spelade liksom ingen roll om det var fem plusgrader eller tjugo minus, man kom alltid hem lycklig. Och så är det på sätt och vis fortfarande, skrattar han.

Svärdsjöliften förfogar över totalt tre nedfarter och två bygelliftar.
I dagsläget är den största nedfarten och en av liftarna öppen. Vid tillräcklig snötillgång kan också bortre backen samt skogsslingan öppnas.
Den 6 januari avlöpte årets succébetonade premiär, och enligt rådande tidsplan stänger man den 3 april.
Under jul- och sportlov håller man öppet alla dagar, och ordinarie veckor snurrar liften dagtid lördagar och söndagar samt kvällstid onsdagar.

Den stora backens breda åkpalett tillhandahåller flertalet liftavstigningar efter behag, och här uppbådas bland annat även en skicrossbana.
Kalle avslöjar därtill en av årets stora nyheter, med betoning på själva omfångsaspekten.
– Den enskilt största efterfrågan, åtminstone från unga åkare på såväl skidor som snowboard, handlar om hopp och lek.
– Därför har vi längst ned i bortre backen, som öppnas lite längre fram under säsongen, byggt ett nytt hopp. Och det är ett riktigt stort hopp, utlovar Kalle Hansols.

Och tar i sällskap med Rebecca nya kliv med ny säsong, där Svärdsjöliftens anrika pister vårdas ömt och alltjämt sätter Hillersboda på den alpina kartan.

Facebook
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro
Konstnärinnan sparar inte på krutet

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS