ANNONS

Jenny Franzén satsade fullt ut och är i dag konditor, verksam på Faluns klassiska Focus. “För mig är det bredden som tilltalar, att man får lära sig så många olika moment”, berättar Jenny (till vänster i bild). Här tillsammans med handledaren Lotta Jonasson.
Foto: Sonny Jonasson

Landade drömjobbet via vuxenstudierna

FALUN. 40 veckor kan förändra ett långt yrkesliv. Jenny Franzén tog karriärens största kliv och förverkligade en dröm. I dag kan hon titulera sig konditor.

Målgruppen för det dalabaserade tillika utbildningsorienterade Mat by Märta är vuxna med ambitioner att styra om karriärkompassen mot välsmakande och degigare domäner.
Plugget skapar bagare och konditorer på gymnasial nivå.
Jenny Franzén är en av dem som tog chansen att förena nytta med nöje då hon släppe sargen och gav drömmen en äkta chans.
– Det här har jag längtat efter. Fick tips från Arbetsförmedlingen om en yrkesutbildning. Jag trodde att det skulle vara svårt att komma in, men här sågs det snarare som en tillgång att man inte redan var jätteduktig att baka, berättar hon.

Mat by Märtas förgrundsfigur heter Kerstin Sjons, en dynamo som hjälpt Jenny Franzén – samt nyligen likaledes konditorexaminerade och i Avesta verksamma Paula Keränen – framåt.
– Jag upplevde att vi fick väldigt mycket uppmuntran vilket sporrade mig positivt. Som Kerstin betonade för mig, “det är bara att köra”, minns Jenny.
Den formella rubriken på de kommunalt förankrade studierna är Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Bageri och Konditori. Här ges möjlighet att tillskansa sig 900 gymnasiepoäng som leder till fingerfärdighet och fina förmågor för flavör framför bakbord och kavelkreationer.
– För mig är det bredden som tilltalar, att man får lära sig så många olika moment.
– På Focus får jag redan bidra med egna idéer, vilket är jättekul då den kreativa biten också är viktig för mig, jag trivs väldigt bra, utvecklar hon.

Hela sjuttio procent av utbildningstiden går av stapeln praktiskt, på arbetsplats med handledare. Därav sitter professionen i ryggraden när det sedan är dags att ge sig i kast med verkligheten vid vetelängder och vaniljbunkar.
– Jag har tidigare arbetat på restaurang, och har även en tvillingsyster som är kock och dessutom superduktig att baka. Så jag ska ju självklart bli bättre än henne, skrattar Jenny Franzén.
En välkomnande krumelur i kråksången är att aspirerande bagare inte avkrävs en radda förkunskaper för att kvalificera sig till utbildningen. Teori och praktik möter metod i ett framtidspejlande paket.
– Yrket i sig är ju så varierat, och olika avancerat beroende på vad man bakar. Såväl tårtor som biskvier och bullar är sådant som vi gör mycket av.

Vilka är dina styrkor som konditor?
– Är nog lite av en mångsysslare, undviker inte nya grejer utan kör på ordentligt. Envis men glad.
Godaste fikabrödet?
– Det här är kanske en märklig motsägelse, men jag gillar inte så mycket fikabröd. Mest bröd, helst surdegsbröd.
– Wienerbröd är i och för sig alltid gott, skrattar Jenny Franzén, en falutjej som satsade friskt och vann.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 18.

Facebook

ANNONS

ANNONS