Fredrik (bilden), Håkan Florin och symbolstarke maskoten “Aaron” turnerar landet runt i syfte att uppmärksamma prostatacancer, vårdfrågor på området och stöttande initiativ som exempelvis “Mustaschkampen”.
Foto: Privat/Pressbild

Land och rike runt i livets tecken – Falun nästa dalastopp

FALUN. Håkan Florin är en turnerande kämpe i livets tjänst. Som överlevare från en tuff dust med prostatacancer vill han göra sitt för forskning, framsteg och vård på området. Sprida information, samla pengar, synliggöra en för många män sannolikt livsviktig fråga. På tisdag angör Håkans hälsoriktade Sverigeresa Falun. – Gensvaret hittills är över förväntan positivt och jag hoppas att Falun blir lika fantastiskt som i fjol, hälsar eldsjälen Florin.

Platsen för turnéstoppet i Falun är intill Ica Maxi och vid Håkans sida finns då också representanter från Prostatacancerföreningen Dalarna.
Fjolårets premiärupplaga av den omfattande resan land och rike runt var en framgång för det människonära syftet.

Sedan några veckor tillbaka är Håkan Florin åter på turné för att rikta fokus mot den otäcka sjukdom känd som prostatacancer.
Denna bland män allra vanligaste cancersjukdomen drabbar årligen cirka 11 000 personer och cirka 2 400 mister livet i sviterna av dess framfart.
– Totalt finns i landet 120 000 som fått ett prostatacancerbesked och vi är 12 000 medlemmar i förbundet. Vi vill nå ut till fler, framför allt dem som lever med ett cancerbesked, för att skänka än större tyngd till vårt arbete och de viktiga frågorna.
– Vi är till viss del en påverkansorganisation. Vi vill till det yttersta skapa förutsättningar för en än bättre vård i anslutning till prostatacancer, utvecklar Håkan som vid sin sida i år också har föreningskompisen och likaledes varmt engagerade Fredrik (duon reser därtill även i sällskap av symbolstarke maskoten “Aaron”).

Håkan är ordförande för Prostatacancerföreningen Värmland och har även uppdrag som ledamot i Prostatacancerförbundet.
Hans till synes outtröttliga gärning är livet och hälsan tillägnad, och han vill i samarbete med de regionala föreningarna alltså såväl skapa opinion som att förmedla kunskap och insikt om prostatacancer.

Prostatacancer drabbar årligen cirka 11 000 män i Sverige, varav cirka 2 400 dör i sviterna av sjukdomen. Foto: Dreamstime

Ett helhjärtat engagemang utgör primärt bränsle för ett synnerligen välmenande driv med flera dimensioner.
– Håkan är vår allra främste ambassadör. Han gick i pension några år tidigare bara för att helt gå upp i rollen för att få ”åtminstone en gubbe att gå och testa sig”, hyllar Prostatacancerföreningen Dalarnas Jan Holgersson sin kollega och frände.

Florin och kompanis resa tog i år sin början i Filipstad den 7 och 8 maj. Borlänge gästades den 20 maj och nu på tisdag, den 7 juni, når han Falun.
Dagen efter återfinns han med bilekipage, informationsmaterial och merchandise vid Ica Kvantum i Ludvika.

Turnéfinal tilldrar sig huvudstaden och den 15 september, som lämpligt nog också utgör internationella prostatacancerdagen.
Totalt besöks 26 av landets 27 föreningar för ändamålet och hela 49 orter.

När Lokalt i Falun samtalar med Håkan befinner han sig i Sollefteå, 42 mil norr om Falun.
– Hela Norrlandssvängen går jättebra och gensvaret är över förväntan positivt. Insamlingen går bra och vi har fått nya medlemmar. Man kan också bli stödmedlem eller stötta vårt arbete via en insamling vi har på våra sociala medier, upplyser han.
Och fortsätter:
– Ser fram emot att återvända till Falun, det var en av turnéns verkliga höjdpunkter i fjol och jag hoppas att det blir lika fantastiskt i år, peppar Florin inför tisdagens heldag på Falumark.

Ständiga kliv framåt och stärkt vård är i konstant sikte för såväl Håkan som förbundet i fråga.
Och gällande detta har han en hel del gott att säga om utvecklingskurvan i den inhemska vårdsfären.
– Vissa sjukhus, däribland S:t Görans i Stockholm, utför i dag så kallad , vilket är en undersökningsmetod som undanröjer risken för infektioner. Den önskar jag fler hade tillgång till, säger han apropå ett förfarande som sker via mellangården i stället för ändalykten.

Han avrundar:
– Det är dessutom jättepositivt att magnetkameran nu kommit med i bilden som diagnosverktyg. Den kan visa misstänkta områden och magnetkameran selekterar väldigt bra. På det hela taget skulle jag vilja säga att det glädjande nog går väldigt mycket framåt.

Håkan Florin, ordförande för Prostatacancerföreningen Värmland och ledamot i Prostatacancerförbundet. Foto: Privat
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,288260" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS