Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Temperaturen i en bil stiger farligt mycket snabbare än många tror. Det räcker inte ens med att du lämnar bilfönstret på glänt, hunden är fortfarande utsatt för fara”, säger Janica Raudasoja som är djurträningsexpert vid Arken Zoo.
Foto: Dreamstime

“Lämna mig inte” – ny kampanj ska rädda liv

FALUN. Hundar lämnade ensamma i bilen kan drabbas av värmeslag. Detta kan inträffa även vid molnigt väder, understryker nu husdjurskedjan Arken Zoo. Via en kampanj med namnet “Lämna mig inte” hoppas man att färre hundar ska lämnas själva i varma fordon. – Det räcker inte ens med att du lämnar bilfönstret på glänt, hunden är fortfarande utsatt för fara, säger djurträningsexperten Janica Raudasoja.

Temperaturen i en bil kan bli outhärdlig för hundar. Detta gäller också vid molnigt väder. Under varma dagar kan bilen bli en dödsfälla på blott några minuter.
Med sin nya kampanj önskar därför Arken Zoo påminna hundägare att aldrig lämna sin hund ensam i bilen på sommaren.

Även om den svenska sommaren inte alltid är särskilt varm kan hundar – på grund av sin päls – alltså ändock få värmeslag. Det kvittar om det är svalare gradantal utomhus då temperaturen i en bil uppges kunna bli farligt hög också molniga dagar. Det hela beskrivs ha fått ökad uppmärksamhet på senare år, men likväl nås myndigheterna varje sommar av rapporter om hundar som lämnats ensamma i parkerade bilar.

Husdjurskedjans djurträningsexpert Janica Raudasoja förklarar att hundar löper större risk att drabbas av värmeslag eftersom de inte kan reglera kroppstemperaturen genom att svettas via huden.
– Temperaturen i en bil stiger farligt mycket snabbare än många tror. Det räcker inte ens med att du lämnar bilfönstret på glänt, hunden är fortfarande utsatt för fara, säger Janica.
Därav vill man att det djurkära initiativet bidrar till att ingen hundägare lämnar vovven ensam i bilen. Fjolårets kampanj “Värmeslagaren” uppges ha givit positiva resultat.

Janica Raudasoja vill att även förbipasserande är alerta på att en instängd hund kan vara i akut behov av hjälp.
– Om du ser en hund som lämnats i en varm bil bör du först och främst försöka komma i kontakt med ägaren. Om bilen står utanför en butik eller ett köpcentrum kan du till exempel be personalen göra ett utrop för att försöka uppmärksamma ägaren, tipsar hon.

En ny kampanj vid namn "Lämna mig inte" ska bidra till att rädda fyrfota vänners liv. Bilhettan betonas vara livsfarlig för hundar, och hettan uppges även kunna uppstå vid molnigt väder. Foto: Dreamstime
En ny kampanj vid namn “Lämna mig inte” ska bidra till att rädda fyrfota vänners liv. Bilhettan betonas vara livsfarlig för hundar, och hettan uppges även kunna uppstå vid molnigt väder. Foto: Dreamstime

Symtom för värmeslag hos hundar är bland annat:
▪ Kraftig orkeslöshet, mörkröd tunga och munslemhinna, kramper och skakningar.
▪ Om hunden inte längre flämtar eller visar tecken på rastlöshet, utan i stället ligger helt stilla och apatisk, kan situationen vara mycket allvarlig.
▪ Om bilägaren inte kan hittas snabbt måste förbipasserande ringa 114 14, alternativt 112 om det är akut, och be om instruktioner för hur hunden kan hjälpas.

Janica Raudasoja summerar med ytterligare välmenande råd.
Sommartid betonas faran för överhettning hos hundar inte bara uppstå i bilen utan också i andra miljöer.
– Detta kan förebyggas genom att ge hunden tillräckligt med vatten, hålla den i skuggan, låta den bada och simma och till exempel ge den glass för hundar, upplyser Janica.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!