“Det märks att vi tränat hårt och bra, vilket i kombination med en enorm inställning gör oss starka tillsammans”, betonar Falu IF-tränaren Christer Elfsberg när A-herrarna nu inleder kvalserien med hemmamatch mot Forshaga.
Foto: Sonny Jonasson

Lagmaskin redo för kvalseriefight: “Enorm inställning”

FALUN. Falu IF:s A-herrar malde ned Kils AIK över tre playoff-strider. Nu spelar man kvalserie där bästa tänkbara scenario stavas avancemang till Hockeyettan. Motståndet är trefaldigt och härstammar från Dalarna respektive Värmland gånger två. – En stor utmaning, men vi kliver in i det här enade och som ett lag, säger tränaren Christer Elfsberg.

Falun är efter en uppvisning i både kaliber och kampvilja klara för kvalserien till Hockeyettan.
Playoff-matcherna mot Kil gav en inledande förlust och två påföljande segrar (7–3 i båda).
Med dessa siffror i trunken kan man nu detonera hockeydynamiten i en kvalserie där motståndet är en trojka med idel kvaliteter.

Dessa är Forshaga, Grums och Orsa. Orsa har tampats med Falu IF tidigare denna vinter och Grums är också det ett division 2-team.
Forshaga har dock spenderat säsongen i Hockeyettan. Lagom till kvalet tar därtill Per-Erik “Perra” Johnsson – vars CV fylls av många meriter som elitcoach och bland annat ett SM-guld med Färjestad – den taktiska täten för laget.

Christer Elfsberg, en av Faluns härförare på ledarsidan, vet var fokus bör finnas för att skapa bästa möjliga slagläge mot ovan nämnda lag.
– Vi slår lite ur underläge mot Forshaga i och med att de kommer från ettan.
– Grums har jag inte järnkoll på i nuläget, men Orsa kommer ju från samma serie som vi. Och dem har vi besegrat i våra två senaste möten i vinter, berättar Elfsberg.

Falu IF kliver in i kvalserien den 12 mars och gästas då av Forshaga. Foto: Sonny Jonasson

Totalt väntar nu sex matcher. Hemma respektive borta mot nämnda tre klubbar.
Första tekning sker denna söndag den 12 mars, och för motståndet svarar just det från högre seriehemvist anländande Forshaga.
Den lättnad som Elfsberg konstaterar infann sig när platsen i kvalserien säkrats, omstöps snabbt till tigerblick och taktisk beredskap.
– Vi har haft en härlig stämning i laget kring matcherna mot Kil. Innan match nummer två, och ännu tydligare inför den tredje och sista, kunde man nästan ta på laddningen som låg i luften.

Han fortsätter:
– Den känslan tar vi med oss in i kvalserien. Det märks att vi tränat hårt och bra, vilket i kombination med en enorm inställning gör oss starka tillsammans. Vi är ett lag som aldrig ger upp.
Christer framlägger att man som helhet ägnat lite mer tid till försvarsspel inför och under denna säsong.

Detta resulterar i vad han bedömer nu är en aningen bättre rustad backuppsättning jämfört med fjolårslagets tappra men tuffa tillställningar i kvalserien.
– Vi möter nu tre troligtvis väldigt duktiga lag, vilket kommer att kräva bra prestationer i egen zon. Framåt behöver vi också vara heta. Det behövs sannolikt också att spetslirare levererar och att vi är som bäst när det nu gäller som mest.
När tidningen talas vid med Falutränaren håller han den gemensamt formulerade målsättningen hemlig i lagbyggets trygga vrå.
– Ja, jag ska inte gå händelserna i förväg, skrattar han och klargör att man under säsongens haft flera delmål som längs vägen fått uppföljare.
Strategin man nu bär med sig in i kvalserien kläddes i ord under onsdagens träning, och omsätts redan denna söndag i handling då man alltså tar sig an Forshaga i Lugnets ishall.

Christer Elfsberg, en av två huvudtränare för Falu IF:s ishockeyherrar. Foto: Privat

Vad bedömer du vara allra viktigast i säsongsskeden som dessa, när det mesta ställs på sin spets?
– Det viktigaste är att få med hela laget, att alla känner sig delaktiga. Och där tycker jag att vi har ett bra utgångsläge. Vi har en fin bredd i truppen.
Elfsberg utvecklar:
– Det är laget före jaget som gäller och det är viktigt att alla är med hela vägen.

Han framhåller de många starka insatser som tagit laget till den position man nu är i, och att matcherna som väntar är grädde på moset sett över en lång säsongs ihärdiga slit.
– Ja, det är ju det här man längtar efter som både spelare och ledare. Det här är belöningen, det är hit man vill i tanken när försäsongsträningen känns tung.
– Vi har gjort det riktigt bra hittills och det är hela tiden mot detta vi siktat. Kvalserien är en stor utmaning, men vi kliver in i det här enade och som ett lag, avslutar Christer Elfsberg.

Falu IF-herrarnas drömmar om avancemang till Hockeyettan går via ett getingbo till kvalserie, med sex matcher på tolv dagar. Foto: Sonny Jonasson

Falu IF:s matcher i kvalserien till Hockeyettan
12/3: Falun–Forshaga
15/3: Grums–Falun
17/3: Falun–Orsa
19/3: Orsa–Falun
22/3: Falun–Grums
24/3: Forshaga–Falun
(Källa: Falu IF)

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!