ANNONS

Frisören Maria Sivelind lägger saxen på hyllan och satsar på blomsteraffär.
Foto: Maria Karlsson

Lägger saxen på hyllan – öppnar blomsteraffär

GRANGÄRDE. Det blir blomsteraffär i Grangärde igen, den här gången i nuvarande frisörsalong på torget. Tidigare har det funnits en blomsteraffär i Grangärde under mycket lång tid och när den stängde kände många stor saknad. Glädjen blev sedan stor när blomsteraffären öppnades på nytt, men som Annonsbladet berättat om tidigare stängdes den igen, bara några månader senare.

Maria Sivelind driver egen frisörsalong sedan 37 år tillbaka, den senaste tiden på torget i Grangärde. Nu lägger hon saxen på hyllan, men tänker ge blomsterförsäljningen i bygden en chans till.
– Det är säkert 20 år som jag tänkt att en blomsteraffär är det som ligger närmast till hands, om jag skulle bli tvungen att sluta som frisör, säger hon.
Redan som liten älskade Maria att plocka blommar på sin mormors äng i Storslätten. Hon gillar nu som vuxen att odla och skapa med blommor, men hittills har det bara varit för eget bruk.
Efter 42 år i frisörbranschen har kroppen börjat säga ifrån mer och mer. Bara det senaste året har Maria genomgått två operationer, men det blev ändå svårt att fortsätta klippa utan smärta.
– Frisöryrket har annars varit roligt, med mycket skapande med färg och form, och sen den sociala biten naturligtvis.
Efter att ha hört sig för på olika håll och undersökt vilka förutsättningar som fanns fattade Maria i december 2021 beslutet att sluta som frisör, men att även satsa på något nytt.

Hon är överväldigad över all respons på sociala medier när hon valde att släppa nyheten.
– Det är fantastiskt! Det är inte bara mina kunder utan många jag inte känner som varit glada och önskat mig lycka till.
Hennes kunder har visat att de både är ledsna för att mista sin frisör, men de är ändå glada för hennes skull och att det blir en blomsteraffär.
Maria hoppas och tror att det finns ett behov av en blomsteraffär i trakten och är bredd att satsa 100 procent.
– Det är nu eller aldrig, säger hon.
Det blir generösa öppettider så Maria är inställd på att finnas på plats en stor del av tiden. Samtidigt kommer det bli lättare att be någon ta över någon timme ibland i en blomsteraffär, till skillnad mot på en frisörsalong.

Frisörsalongen på torget i Grangärde blir blomsteraffär.

Hon har pratat med människor som har lång erfarenhet i blomsterbranschen och de har varit mycket glada att hon vill satsa och är positiva till att hjälpa till och lära henne det hon behöver.
Huvudet på Maria är fullt med planer inför framtiden, men först och främst vill hon ha igång en verksamhet, ungefär som i tidigare blomsteraffär.
– Jag kommer att ha blommogram med utkörning av blommor, det blir försäljning av snittblommor, sommarblommor och krukväxter, men det roligaste blir nog att lära sig binda buketter och skapa arrangemang.
Maria tycker förutsättningarna är bra med kyrkan alldeles i närheten och hoppas på bra samarbete vid begravningar, bröllop och dop med mera.
Hennes hyresvärd har gett klartecken till att hon ska kunna vara utomhus med en del av verksamheten.
– Det har ju blivit så populärt med egen odling så jag ska även sälja plantor, fröer, lökar och jord bland annat.

Det blir dessutom försäljning av exempelvis krukor och tillhörande inredning, samt trädgårdsdekorationer.
Den 17 februari arbetar Maria sin sista dag som frisör och känner stor tacksamhet efter alla år med sina kunder och kommer att sakna den delen. Men ser fram emot den nya verksamheten som öppnar 4 mars.
– Det kommer att bli en utmaning, men det ska bli så spännande med en helt ny inriktning på företaget, säger Maria.

Facebook

ANNONS

ANNONS