ANNONS

SatMaran arrangeras lördagen den 21 augusti – för 22:a gången i ordning. Numera har även herrarna fått ett eget lopp, Gubbröran, dagen därpå.
Foto: Veronica Rigtorp

Laddar för lopp i Blötberget

BLÖTBERGET. Nu laddar IF Vulcanus för flera arrangemang i Blötberget, varav en ny duathlontävling. – Allt positivt som händer i byn är viktigt, säger tävlingsledaren Håkan Rosén.

IF Vulcanus är en anrik idrottsförening som startade 1920.
– Från början ägnade man sig åt både fotboll, friidrott, skidor, hockey och bandy, berättar Håkan Rosén som sitter i styrelsen.
Kvar i dag finns herrfotbollslaget i division 7. Dessutom sköter föreningen Blötbergets IP med fotbollsplan, hockeyrink, skidspår och boulebanor för allmänheten.
2000 arrangerade föreningen för första gången motionsloppet SatMaran, ett mountainbikelopp för tjejer. Orsakerna var flera, berättar Håkan Rosén som tidigare var ordförande i IF Vulcanus.
– Vi ville lyfta Blötberget som by, visa att det är där det händer, men också presentera en bana där alla skulle kunna cykla.
– Och sedan ska man väl inte sticka under stol med att arrangemang är till för att ge ett plus till föreningen, fortsätter han.

Loppet har utvecklats under åren och består nu av tre distanser. För fyra år sedan utökade man även med ett herrlopp, Gubbröran, dagen efter SatMaran.
– Det fanns ju ett intresse bland herrarna så nu är det många par som kommer och åker dagarna efter varandra.
Merparten av deltagarna kommer från Dalarna och Västmanland, men det brukar också finnas mer långväga deltagare.
– I fjol hade vi 50 deltagare på grund av corona, men i vanliga fall brukar det komma runt 130 personer, säger Håkan Rosén.

En hyllning till Blötberget och byns stora löparikon Bengt Nåjde är Nåjdejoggen som nu arrangeras för sjunde året. Det är en löptävling i tre distanser.
Dagen efter den tävlingen arrangeras i år för första gången Wetmountain Forrest Duathlon då deltagarna springer, cyklar och avslutar med mer löpning.
– Vi hoppas att många deltagare kommer att vara med på båda de loppen.
Av det hundratal medlemmar föreningen har brukar loppen engagera 15-20 funktionärer per gång – och de är laddade, enligt Håkan Rosén.
– Ja, det känns jättebra; det är förstås en liten utmaning, men jag tror att det ska gå bra även i år.

Fakta/Loppen i Blötberget
21 augusti: Satmaran, MTB-lopp för tjejer på 13,5, 29 eller 44 kilometer.
22 augusti: Gubbröran, samma distans som Satmaran fast för killar.
18 september: Nåjdejoggen, löptävling på 6, 10 eller 16 kilometer.
19 september: Wetmountain Forrest Duathlon, 6 kilometer löpning, 16 kilometer cykling och därefter ytterligare 4-5 kilometers löpning.

Facebook

ANNONS

ANNONS