“Jag har skrivit fiktiva element och personer i vampyrhistorien, men trafficking och prostitution är något som pågår ständigt här i Sverige”, redogör Henrik Wolgast för den verklighetsförankrade dynamik som präglar debutromanen “Bita den hand som slår”.
Foto: Privat

Laddad romandebut: “De värsta delarna pågår omkring oss dagligen”

FALUN/BORLÄNGE Henrik Wolgast begår författardebut. Och det med en historia som balanserar kuslig fiktion med fruktansvärd verklighet.

I brännpunkten hittas hämnd, vampyrer, prostitution och mänsklig misär.
– Jag har vävt samman en helhet där de värsta delarna pågår omkring oss varje dag, berättar Henrik som till vardags bär åtagande som specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Det är en debut som lär låta höra om sig.
Den Falufödde och i Borlänge boende Henrik Wolgast är i det litterära ropet via vad som närmast kan liknas vid en skräckdokumentär i romanformat.
Stoffet förmedlas i tempostarkt narrativ, och en till synes passionerat driven idé antar berättarpatos som naglar fast tankarna mellan pärmarna.
“Bita den hand som slår” är en ruskig bekantskap. En gastkramande färd mellan fabel och förfärlig fakta.

Den av Henrik påhittade parten av verket kretsar kring en ung kvinnas släktskap med allt annat än tandlösa transsylvanska traditioner.
Ett släktskap som erbjuder en metod till hämnd.
Välriktad vedergällning för horribla, sadistiska övergrepp.
Otäckast är den i allra högsta grad verkliga kopplingen i sistnämnda händelse.
– Jag har skrivit fiktiva element och personer i vampyrhistorien, men trafficking och prostitution är något som pågår ständigt här i Sverige, redogör Henrik Wolgast.
– Inte minst med kvinnor från Rumänien. Även från Nigeria. Det är ett ämne som är aktuellt och jag vill förutom läsupplevelsen också att boken ska bli ett inlägg i debatten om prostitution.

Henrik framhåller de vanligt förekommande omständigheter som präglar många fall där kvinnor lockas från fattigare delar av världen till exempelvis land som Sverige.
– Det handlar ofta om kvinnor med små ekonomiska resurser och mer eller mindre vetskap om vad som väntar dem. Via övertalning, lögner om pengar och ett bättre liv hamnar de här som prostituerade. Det är nästan alltid olika grader av misär som driver dem in i det här.
Han ger inte mycket för den del av diskussionen som vill avkriminalisera prostitutionen.
– Det sätter bara problemet i en annan formulering, som ger det hela en slags acceptans. “Hon går på gatan”. Som att det skulle vara vilket yrke som helst. Detsamma förekommer ibland i litteraturen, där det liksom avhandlas i en bisats eller som sidospår.

Henrik Wolgast framhåller uppmärksammade, på området specialiserade, författaren och polisen Simon Häggström som inspirationskälla.
– Jag har tagit intryck av honom, och för mig har det också varit viktigt att det jag skriver betyder något för mig.
– Att skriva en bok har funnits i tankarna en längre tid, men barn och jobb kom emellan. 40-årskrisen fick mig att börja skriva, småskrattar Henrik.

Foto: Nora Tysklind

Han är väl medveten om den påtagliga, ofta dramatiskt sköra balansen mellan dikt och faktiska händelser i “Bita den hand som slår”.
44-åringens yrkesuppdrag vid sidan av nu inledda författargärning har till viss del skänkt insikt i skuggsidan av mänskligt medvetande.
– Jag arbetar som specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, riktad mot bland annat olika behandlingshem och tillhörande instanser.
– Har träffat ungdomar som farit illa och utnyttjats, konstaterar han sammanbitet.

Den fiktiva historien med vampyrtema låter sig också sömlöst illustreras i direkta exempel som går att applicera på dagligen förekommande förnedring inom sexhandel.
– Jag ville skildra en av personerna i det här och händelserna i hennes liv, det hon utsätts för. Och hur förövarna i sammanhanget kan liknas vid vampyrer som utnyttjar henne för sina egna lustars skull, återberättar Henrik delar av det laddade innehållet.
Han framhåller ett personligen rotat samhällsengagemang och hoppas att “Bita den hand som slår” (Hoi förlag) kan ge eko i en ständigt högaktuell fråga.

Att berättelsen kan gripa tag som roman och samtidigt ruska om i samhällsforum. Härav tillfaller också delar av försäljningsintäkterna den ideella organisationen Talitas arbete i att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och trafficking.
Henrik Wolgast ser tillbaka på kapitel skrivna och vad som av dessa månde bliva.
– “Bita den hand som slår” väver ihop egna erfarenheter med en litterär ansats. Många har redan hört av sig med omdömet att den är spännande och inte går att lägga ifrån sig. Vilket är otroligt värmande.
– Ytterst vill jag också att den ska mana till en större empati för de utsatta inom prostitutionen. De här kvinnorna är inte sällan väldigt oskyddade.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS