ANNONS

Säterprofilen Bengt-Åke “Skötten” Johansson, här tillsammans med hunden Jorma, intill Kungastenen i Säterdalen som nu har förgyllts, precis som “Skötten” har önskat. “Det blev väldigt bra”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Kungastenen i Säterdalen har förgyllts – efter “Sköttens” förslag

SÄTER Bengt-Åke “Skötten” Johansson är väldigt nöjd. Nu har hans medborgarförslag om att förgylla de kungliga namnteckningarna i “Kungastenen” i Säterdalen genomförts. “Äntligen! Det blev väldigt bra”, säger han.

Redan 2019 skrev Bengt-Åke Johansson ett medborgarförslag till Säters kommun om att “Kungastenen” i Säterdalen skulle restaureras. Stenen i fråga har signerats av Gustav V (10 september 1910), drottning Victoria (5 juli 1924) samt det nuvarande kungaparet, som signerade stenen den 19 maj 1983.

Men tidens tand har gjort att namnteckningarna har blivit i det närmaste oläsliga, vilket “Skötten” tyckte att Säters kommun borde göra något år. För några veckor sedan fick han veta att hans förslag var på gång att genomföras och strax därefter var arbetet slutfört.
– Äntligen är stenen förgylld! Och så fint det blev. Det här är en helt unik sten, en liknande sten finns inte någon annanstans, säger “Skötten”.

På en av kortsidorna finns en annan text, men den är helt oläslig.
– Det sägs att det var tack vare kung Oscar II som stenen placerades här, men han ska själv aldrig ha varit nere i dalen, säger “Skötten”.

I fjol invigdes prins Gabriels rastplats längs en av vandringslederna i Säterdalen. I en annan del av dalen går det nu alltså åter att utläsa släktingarnas (Gabriels farfars och dennes gammelfarfars) namnteckningar på stenen.
– Så sedan i fjol har vi två kungliga saker här i Säterdalen. Det här känns väldigt bra, stenen var ju helt igengrodd tidigare, säger “Skötten”.

I våras skrev Annonsbladet om “Sköttens” medborgarförslag och att det hade tagit så lång tid att få det besvarat.
– Jag är helt övertygad om att det var tack vare artikeln i Annonsbladet som detta äntligen blev av. Visst har kommunen större och viktigare saker för sig, men det här var ju ett rätt litet och enkelt jobb att göra. Jag är jättenöjd, säger Bengt-Åke Johansson som har fått höra från flera Säterbor att det blev fint med stenen.

– Det enda jag saknar nu är en tavla vid stenen med texten “Kungastenen” och lite information om själva stenen. Det hade varit toppen, säger “Skötten”.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS