Elina och Leo Nilsson, som driver Gustafs Bröd, har fått hjälp av några kunder att bygga klart utbyggnaden. “Dessa underbara kunder sa att de ville hjälpa till och frågade andra företag om de också ville hjälpa till”, förklarar Elina.
Foto: Sara Flodin

Kunder hjälpte Gustafs Bröd

HEDEMORA. För ett par år sedan påbörjade Gustafs Bröd sin utbyggnad av lokalerna som, bland annat, skulle ge plats för fler fikabord. När byggföretaget gick i konkurs stannade bygget av. Nu har några snälla kunder hjälpt företaget att göra klart byggnationen.

Förutom några lister och andra detaljer är nu utbyggnaden klar.
– Äntligen, jag kan inte tro att det är sant, säger Elina Nilsson som äger Gustafs Bröd tillsammans med sin man Leo.
Även kunderna är glada för att bygget är klart.
– De är jätteglada för att vi äntligen fått det färdigt.
Elina och Leo Nilsson betalade en halv miljon i förskott till byggföretaget som skulle hjälpa dem att bygga ut huset där de driver sin verksamhet. Pengarna paret investerade var deras privata. Leo kände ägaren av byggföretaget då de tidigare gjort jobb åt paret och de litade på dem.
Ett par månader var de på platsen och arbetade. Helt plötsligt dök de inte upp och paret fick inte heller något svar då de ringde till ägaren.
– Två veckor senare svarade han att de hade gått i konkurs, förklarar Elina.
Utbyggnaden skulle varit klar för ett par år sedan.
– Det är pinsamt att vi haft den där röran och att kunderna har fått gå förbi och se den, tycker Elina och berättar att folk reagerat på olika sätt.
– ”Varför har ni börjat bygga utan att göra klart” har många frågat. Det har varit svårt att förklara för alla vad som hänt, men vi hade inte pengar att fortsätta göra klart, konstaterar hon.
Parets räddare är några företagare, vilka även är Leos och Elinas kunder, och som hjälpt paret att göra klart utbyggnaden.
– Det är svårt att hitta orden för hur tacksamma vi är. Världen blir så mycket bättre med sådana människor.
Simon Erlandsson som driver Dala byggnadsplåt är kunden som tog initiativet att hjälpa till.
– Jag tyckte synd om dem, säger han.
Han bor själv i Gustafs och åker ofta till bageriet och handlar bröd.
– Jag är tacksam för att bageriet finns i byn och vill att det ska vara kvar.
Simon lyckades få med sin plåtleverantör och flera andra företagare för att göra klart byggnationen.
– Vi bidrog med tid, förklarar Simon som la ner mellan 30 och 40 timmar, men förlorade inget ekonomiskt.
Simon tycker att det är trist när byggföretag missköter sig.
– Alla som försöker sköta sig i branchen blir förbannade när ett företag gör så här för det gör att vi får ett dåligt rykte.
Under pandemin ökade företaget sin omsättning som nu ligger på sju miljoner.
– Pandemin var jättebra för oss, säger Elina om den otippade uppgången.
Hur företaget kommer klara den annalkande lågkonjunkturen är för tidigt att säga något om, tycker Elena.
– Vi får se hur det går. Elen har ökat och jag förstår att folk inte åker och fikar när de har höga elräkningar att betala, konstaterar Elina.
Förutom ett nytt varuintag finns det nu plats för större bakbord, rymligare lokaler samt en handikappanpassad toalett. Tack vare utbyggnaden finns nu även plats för fler bord avsedda för den som tittar förbi för att fika.
Två som tagit sig till Gustafs Bröd för att göra just detta är Kalle Högsten och Irené Wettergren från Borlänge. De är trogna kunder hos Gustafs Bröd, men besöker den nybyggda delen för första gången.
– Vi tycker att det är så trevligt att åka hit för att få lite gott bröd och kaffe, säger Kalle som tycker att det är ”för jäkligt” att inte byggföretaget gjorde klart sitt arbete.

I och med utbyggnaden kan Gustafs Bröd ta emot mer folk i cafét i Gustafs. Kalle Högsten och Irené Wettergren från Borlänge fikar i den nya utbyggnaden för första gången. Foto: Sara Flodin

Gustafs bröd bakar inte åt livsmedelsaffärer i samma utsträckning som tidigare, endast Ica Sellnäs säljer brödet från Gustafs. Detta ger Elina och Leo möjlighet att tillhandahålla en större variation i den egna butiken.
– Vi satsar mer på ”det egna” och har fler produkter här i stället. Vi vill ha något för alla, säger Elina och lägger till att många långväga kunder tittar förbi.
– Jag vet inte hur de hittar hit säger Elina och skrattar.

Facebook

Populärt på webben