ANNONS

Nyligen fick Kulturskolan beskedet att de får 70 000 kronor i stöd från Svenska Filminstitutet för filmverksamhet. Moa Hedström Waldén, kultursamordnare på Avesta kommun, blir ansvarig för filmverksamheten och det är också hon som sökt stödet.
Foto: Privat

Kulturskolan får stöd till filmverksamhet

AVESTA Nyligen fick Kulturskolan beskedet att de får 70 000 kronor i stöd från Svenska Filminstitutet för filmverksamhet. Moa Hedström Waldén, kultursamordnare på Avesta kommun, blir ansvarig för filmverksamheten och det är också hon som sökt stödet.

– Vi är jätteglada att kunna dra igång med film inom kulturskolans ordinarie verksamhet, säger hon.
Moa Hedström Waldén berättar att de har haft lite film genom åren via kulturskolans sommaraktiviteter.
– Men vi har inte hittat den kompetens vi behöver för att kunna ha det i kulturskolan, utan haft det mer som korta aktiviteter. Men vi har en satsning på filmkunnighet genom skapande skola. Filmen har ju inte varit osynlig men nu kan äntligen satsa ordentligt på barns och ungas egna skapande, säger hon.

Vad kommer pengarna att användas till?
– Vi kommer att köpa teknik i största mån men även filmrättigheter och rättigheter att visa olika filmer för barn och unga som vi kan prata kring. Dels deras egna skapande och hur man förstår filmen man tittar på och filmen man skapar. Filmen är ju runt oss och det blir det alltmer rörliga bilder.
– Filminstutet har satsningar på det här med filmkunnighet och det är något vi vurmar för i vårt årshjul. Där har vi fått till det bra med att hjälpa skola och pedagoger att möta barnens olika kulturbehov.
Kommunen går också in med pengar för en pedagog och för att ha en ledare för filmundervisning.
– Själva tanken är att pengarna ska gå till barn och ungas egna skapande och det är filmproduktion de ska göra.

När räknar ni med att köra igång?
– Vi satsar på att komma igång efter sportlovet då vi hoppas att någon form av verksamhet har inletts, säger Moa Hedström Waldén.
Sedan 2016 har Avesta kommuns kulturpedagog samt kultursamordnare, Malin Grimfeldt och Moa Hedström Waldén, arbetat med kultur och delaktighet bland kommunens unga. Sedan 2017 har de arbetat för att kulturen i skolen ska vara en del av barns och ungas utbildning. Ett komplement till den ordinarie undervisningen.
De har jobbat med att utforma ett årshjul där tanken är att eleven under sin skoltid ska ha upplevt många olika kulturformer och känna till vad samhället kan erbjuda för kultur. Samtalet kring upplevelsen är lika viktig som upplevelsen i sig.
Årshjulet löper över hela läsåret då eleverna ingår i verksamheten. Utöver detta får varje skolklass möjlighet till en guidad visning av Avesta Art samt möjlighet till att uppleva annan kultur, bland annat genom Skapande skola.

Facebook

ANNONS

ANNONS