ANNONS

Säterbördige magikern Pontus Lindman, numera bosatt i Borlänge, är en av kulturskaparna som får pengar från Region Dalarna. I juni genomförde han “världens farligaste utbrytartrick” i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg utanför Borlänge.
Foto: Pär Sönnert

Kulturskapare i Dalarna får dela på en halv miljon i stöd

HEDEMORA/SÄTER/DALARNA. Region Dalarna har beslutat att dela ut 579 000 kronor till kulturskapare i länet, bland annat kulturskapare med koppling till Säters och Hedemora kommun. Pengarna ska ge flera kulturevenemang i länet under sensommaren och hösten.

Den 30 juni beslutade Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd att bevilja 579 000 kronor i ekonomiskt stöd till 24 olika kulturprojekt runt om i Dalarna.
Detta kommer, enligt Region Dalarna, att resultera i ett 80-tal kulturevenemang i länet under perioden juli till oktober 2021.
I ett pressmeddelande betonar regionen att fria kulturskapare har drabbats hårt av coronapandemin, vilket även påverkar Dalarnas invånare genom ett kraftigt minskat kulturutbud i länet. ”För att stötta kulturen och ge invånarna möjlighet till att delta i kulturaktiviteter beslutades att även i år ge möjlighet till fria yrkesverksamma kulturskapare att ansöka om medel för att bedriva kulturell verksamhet”, skriver Region Dalarna.
Kulturskaparna som fått medel ska skapa en aktivitet i Dalarna inom scenkonst, litteratur, musik, film, bild/form, slöjd/hantverk eller annan konstform där målgruppen aktiveras och deltar.
Den främsta målgruppen är äldre som har haft svårt att ta del av kultur det senaste året samt barn och unga med funktionsvariationer.

Solveig Bergqvist Larsson, bosatt i Stora Skedvi, och dottern Cecilia Kyllinge, tidigare bosatt i Dala-Husby, proffstylade inför senaste showen. Cecilia Kyllinge får pengar från Region Dalarna för showen “Hon är jag – en hylling till Lill-Babs”. Foto: Stefan Thelin.

Projekten kommer att genomföras i olika kommuner runt om i Dalarna. Förra årets satsning på detta innebar att omkring 3 000 personer fick möjlighet att ta del av konst och kultur trots pandemin.
– I år ser vi en ännu bättre geografisk spridning på projekten vilket är jätteroligt då fler invånare i Dalarna nu kommer att kunna ta del av kulturevenemangen, säger Sara Persson (C), förste vice ordförande kultur- och bildningsnämnden, Region Dalarna.
Flera av projekten som beviljats stöd ska bedriva en uppsökande verksamhet där kulturen kommer till publiken i stället för tvärtom.
– Vi har sett mycket positiva effekter av en mer uppsökande och nära kulturverksamhet. Det är en framgångsfaktor för att nå nya målgrupper och göra kulturen mer tillgänglig, säger Malin Lagergren, förvaltningschef kultur- och bildningsförvaltningen, Region Dalarna.
Högsta belopp att söka för enskild aktivitet var 25 000 kronor.
Totalt inkom det ansökningar om en total summa av 829 000 kronor.

Grycksbokonstnären Marieta Toneva är en av kulturskaparna som får pengar från Region Dalarna. Bilden är tagen i Galleri Klingbyggningen i Stigsbo utanför Stjärnsund där Marieta ställde ut i somras. Foto: Pär Sönnert

Alla som erhållit pengar
Följande kulturskapare har fått medel. Faktarutan ska läsas så här: Projektnamn – Projektägare – Beviljat belopp
Anna Ihlis & Hanna Enlöf spelar på äldreboenden, Hanna Enlöf, 25 000
Blues på sta´n, Claes Yngström, 25 000
Broder Henrik Rapp – äldreboendeturné, Henrik Rapp, 25 000
Byadans, My Johansson, 25 000
Det ekar i skogen och andra samtal, Kristin Ylikiiskilä Broberg, 10 000
Din egen Opera, Zacharias Vindbacke, 25 000
En Dans Vid Fäboden, Rebecca Larsson, 25 000
Enviken sessions, Eva Rune, 25 000
Gamla och unga, Erna Karin Sten, 20 000
Gatublues, Patrik Steen, 25 000
Hon är jag – En hyllning till Lill-Babs, Cecilia Kyllinge, 25 000
Karin Park turné på servicehem del 2, Karin Park, 25 000
Kjetil Nernes spelar Johnny Cash på ålderdomshem, Kjetil Nernes, 25 000
Mobil fiskdamm 2.0, Hilda Lindström, 25 000
Musik till glädje för äldre & sjuka, Roger Zakrisson, 25 000
Om sommaren sköna-Musik i kyrkan med Anders och Sofia, Anders Jerker Dahlin, 25 000
Pontus Lindmans – The Consipracy Show, Pontus Lindman, 25 000
Pop-up utställning i Trolldalen (tillsammans med Gabriel Jonsson), Sara Erkers, 12 500
Pop-up utställning i Trolldalen (tillsammans med Sara Erkers), Gabriel Jonsson, 12 500
Salong på Gång, By-Folkärna pastorat, 25 000
Skapande aktivitet, Marieta Toneva, 25 000
Skrivarworkshop, Jenny Lundin, 25 000
Teater för äldre, Matilda Blomquist, 25 000
Trollvandring i Säterdalen, Caroline Rendahl, 25 000
Tyra och Myra, Maria Norgren, 24 000

Facebook

ANNONS

ANNONS