ANNONS

Lennart Holmström, Hans Sundmark, Göran Johansson och Johan Hagman har bokningarna klara inför första halvan av 2022.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Kulturgaraget laddar för en musikspäckad vår

AVESTA Garaget i Avesta är lokalen som lockar band och soloartister från både Europa och USA. Sedan föreningen Kulturgaraget startade 2006 har många världsartister äntrat scenen som klassats som den bästa för livemusik. Bokningarna för första halvan av 2022 är klara och det blir garanterat fullt ös.

Supesuckers spelar på Garaget 13 maj.
Foto: Pressbild
Den 12:e mars är det dags för Among Lynx att inta Garagets scen.
Israel Nash återkommer till Garaget 29:e januari.
Foto: Pressbild
– Vi har aldrig haft så lång framförhållning som nu och det är många populära band som kommer hit i vår, säger Göran Johansson, föreningens ordförande.
Han träffas i lokalen tillsammans med Hans Sundmark, Johan Hagman och Lennart Holmström som ingår i styrelsen.
– Lokalen hyr vi av MC-klubben Galtholmen och vi har ett jättebra samarbete, säger Göran Johansson.
Det var Leif Johansson som startade föreningen 2006 och då tillsammans med nuvarande kommunalrådet i Avesta, Lars Isaksson. Men på den tiden jobbade Isaksson som lärare.
– Anledningen till att föreningen kom till var det dåliga musikutbudet i Avesta, säger Göran Johansson.

Redan från början fick man med artister som Eldkvarn, Nationalteatern, Weeping Willows, Mustasch med flera. Och ryktet om den lilla lokalen med den bästa scenen spred sig snabbt.
– Vi ligger bra framme och har förband på varje framträdande genom ett avtal med Dalapop som erbjuder oss fem förband i samarbete med Bilda, säger Hans Sundmark.
– Sedan i höstas har vi redan haft fem spelningar och det finns ett uppdämt behov av livemusik efter att allt har varit nerstängt. Förutsatt att inte smittspridningen ökar kör vi igång i januari, säger Johan Hagman som är den som främst ansvarar för bokningarna.
Musiksäsongen inleds med det norska hårdrockbandet Vivillain som spelar 14 januari. Två veckor senare, lördag 29 januari, återvänder Israel Nash till Garaget. När det äntligen är möjligt att åter turnera väljer Israel Nash att komma till Skandinavien för att spela som duo på små, intima klubbar. “Få artister har sådan pondus och scennärvaro som Israel Nash”.

Ett annat populärt band som kommer till Garaget är Horndal, en uppskattad heavy metal grupp.
Bandet Horndal består av bröderna som kommer från Horndal; Pontus och Henrik Levahn, trummor respektive sång och gitarr, tillsammans med basisten Erik Welén och gitarristen Fredrik Boëthius Fjärem. Själva kallar de sin musik rostig metal och deras andra album från april 2021 beskrivs som en politisk relevant, arg och vemodig berättelse om den svenska bruksortens förfall. Nu med en gnutta nytt hopp genom Google. I helgen spelar Horndal i Stockholm med Hives, Hellacopters med flera. Fredag 1 april kliver de upp på scenen i Garaget.
– Det är inte bara gubbar som spelar här och 12 mars välkomnar vi Among Lynx, säger Göran Johansson.
Gruppen består av fem kvinnor vars musik andas blues, 70-talshårdrock och poppig nutidsrock.
För att besöka någon av spelningarna krävs förbokning och medlemskap.
– Helst vill vi förstås sälja medlemskap på årsbasis men det går att lösa ett tillfälligt också. Totalt har vi haft runt 2500 medlemmar genom åren, säger Göran Johansson.

Det är medlemmar i blandade åldrar och de kommer från både Avesta och angränsande län plus Stockholm och Uppsala. Kulturgaraget har också fått utökat serveringstillstånd vilket gör att man även kan ha servering utomhus under sommarhalvåret. Men nu är det inomhus som gäller och lokalen tillåter max 100 gäster, inklusive band och de som jobbar.
– Vi är runt tio som jobbar vid varje spelning och fixar allt runtomkring och hjälper också banden med de vill ha, säger Hans Sundmark.
Artisterna delar gärna med sig av sina upplevelser på Garaget och en av dem var Richie Ramone.
– Han blev mycket förtjust i Gustafskorv som vi bjöd honom på. Det skrev han också när han berättade om sin spelning här. Vi får mycket positiva reaktioner och feedback av band och artister som spelat här. Det är jättefin marknadsföring för oss, säger Göran Johansson.

Vad är det då som gör Garaget så uppskattat?
– Vi har en jättebra ljudtekniker, Krister, och Bilda lånar ut tillbehör så mycket finns färdigt på plats. Sen har vi förstås trevlig personal, bra mat och god öl, säger Johan Hagman och tillägger:
– Sen har vi bredd på artisterna, det är allt från visa till metal och punk. Vi har till och med haft ett syntband här.
Ibland är också Garaget enda platsen en grupp eller en artist besöker i Sverige. Det gör att intresserade kan resa långt för att se och höra sin artist.
– Nyligen hade vi en kille som åkt ända från Kalix enbart för att besöka oss en kväll. Vi har också haft en person som flög hit från Helsingfors och även från England.
Många stora artister gästar Garaget och frågan är om det innebär dyr entré?
– Nej, vi kan hålla humana priser och det mesta finansieras via medlemsavgifter, säger Göran Johansson.
Föreningen Kulturgaraget är redo för en musikspäckad vårsäsong i det gamla tvätteriet och konserterna genomförs enligt gällande restriktioner.

Vårens program på Garaget
Fredag 14 januari Vivillain. Ett band från Bergen i Norge och som levererar en energisk liveshow som tar publiken tillbaka till 80-talet.
Lördag 29 januari Israel Nash, född och uppväxt i Missouri och bor nu i Texas. Hans senaste album “Topaz” släpptes våren 2021 och hyllades av en enig presskår.
Lördag 12 mars Among Lynx. Det svenska root-rockbandet “lämnar ingen oberörd med sina kraftfulla texter och sin brutala musikalitet.”
Fredag 1 april Horndal – bandet där de båda Horndalsbördiga bröderna Pontus och Henrik Levahn ingår. Deras andra album från april 2021 beskrivs som Sveriges hårdaste genomslag på länge. “Musikaliskt stor, hård och skrymmande.” Förband är Avestas Parasit.
Fredag 22 april The Virginmarys, en engelsk rockduo från Macclesfield, England.
Fredag 13 maj Supersuckers. Det amerikanska bandet startades 1988 och spelar klassisk rock’n roll med inslag av punk. Som förband spelar Avestas egna King Hobo Deathmachine.
Fredag 20 maj The Fleshtones. Ett av de mest aktiva garage-rockbanden från New York som har sina musikaliska rötter i rock’n’roll från 1950- och 1960-talet.
Söndag 12 juni Nashville Puss. Ett amerikanskt rockband från Atlanta, Georgia. Deras musikstil har beskrivits som sydstatsrock, sleaze och psychobilly till en unik och kultförklarad kompott. Förband är Ström från Växjö.
.

Facebook

ANNONS

ANNONS