ANNONS

En del av Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven är Gästrikleden, mellan Gysinge och Koversta. Detta är ett av exemplen på naturreservat som kan upplevas i biosfärområdet. Foto: Magnus Pamp
Foto: Magnus Pamp

Krysslista ska locka fler besökare till naturreservaten

SÖDRA DALARNA z Sugen på att bege dig ut i friska luften och upptäcka nya naturområden? Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven har tagit fram en krysslista med de drygt 140 naturreservaten som finns i området. “Det finns mycket att upptäcka, inte minst i grannkommunerna”, säger biosfärkoordinatorn Magnus Pamp.

I samarbete med Färnebofjärdens nationalpark har Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven tagit fram en så kallad krysslista där det går att besöka och “kryssa av” naturreservaten som finns i området.
– Vi lyfter fram biosfärområdet genom att bland annat arrangera guidade vandringar men dessa naturreservat är ju tillgängliga hela tiden. Det är nästan alltid länsstyrelserna som sköter om dem. Vi hoppas att den här listan ska göra att fler upptäcker alla naturreservat som finns och att folk blir motiverade att bege sig ut och upptäcka dem, säger Magnus Pamp, som är biosfärkoordinator för Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven.

Det är friluftslivet år i år, vilket gjorde initiativet ännu mer aktuellt.
– Naturreservaten är till för att bevara naturen men de ska ju även upplevas av allmänheten. Det går att göra precis som man vill med den här krysslistan som vi har tagit fram. Man kanske upptäcka ett eller två nya naturreservat i månaden, eller utmana en vän om vem som kan “kryssa” flest reservat.

 

Ett område som Magnus Pamp själv gärna vill lyfta fram är Pålsbenning i Hedemora kommun. Foto: Magnus Pamp

Den som beger sig ut i något av naturreservaten i fråga och laddar upp bilder på Instagram kan delta i en tävling.
– Då lägger man till hashtaggen #biosfärområdenedredalälven. Under året kommer vi att lotta ut priser, bland annat en bok om Färnebofjärdens nationalpark, berättar Magnus Pamp.

Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven sträcker sig över nio kommuner och berör fyra länsstyrelser. Kommunerna är Säter, Hedemora, Avesta, Sala, Heby, Tierp och Älvkarleby, samt sockarna Österfärnebo och Hedesunda i Sandviken respektive Gävle kommun.
– Det finns mycket att upptäcka i området. Man kanske inte har koll på alla naturreservat som finns, inte minst i grannkommunerna, säger Magnus Pamp.

Vad innebär biosfärområde?
– Det är ett koncept som Unesco tog fram på 1970-talet. Grunden är att det finns unik natur och kulturbygd i området. Sedan måste det finnas en ambition att jobba med hållbar utveckling. Tanken är att man ska leva, bo och verka i ett biosfärområde utan att förbruka de naturresurser som finns där. Dessutom ska man vilja utforska nya idéer kring detta och våga testa nya saker.

Just Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven bildades för tio år sedan, 2011.
– Vi har utvecklat besöksnäringen i området sedan dess, men även arbetet med bland annat hållbart fiske och fiskevård samt öppet landskap. Det finns många drivna människor och företag i vårt område, säger Magnus Pamp.


Naturen vid Tyttbo i Avesta kommun vill Magnus Pamp gärna lyfta fram, bland de naturreservat som finns i Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven. Foto: Magnus Pamp

Finns det något negativt med att många beger sig ut i naturen?
– Vi har en allemansrätt, och det gäller att man respekterar den. Vid naturreservaten finns det ofta skyltar som visar på lämpliga leder och vad man inte får göra. Det viktigaste är att alla följer det som gäller, att man har sunt förnuft och att man tar med sig sitt skräp hem, säger Magnus Pamp.

Fotnot: Krysslistan finns att ladda ner, eller skriva ut, på www.nedredalalven.se/sv/biosfaromradet/utemaning

Magnus Pamp tipsar om tre favoriter som ingår i naturreservat i södra Dalarna:
Stadssjön i Hedemora, som nyligen ställts i ordning. Det är fantastiskt fint och lättillgängligt.
Säterdalen, med all natur där.
Jag gillar även den urskogsliknande miljön med högresta tallar i Pålsbenning i Hedemora kommun samt naturen kring Tyttbo i Avesta kommun.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter samt Avesta/Norberg) nr 24, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS