ANNONS

Många mästerskap har det blivit för Janne Hedman och Peter Nykvist.
Foto: Niclas Bergvall

Krylboflaggan är med på EM – ”Hade gett upp”

AVESTA. Det var meningen att de skulle ha åkt i väg på EM i fjol i samband med att Krylboflaggan fyllde 30 år. Men fotbolls-EM flyttades och matchstäder för Sveriges matcher ändrades. Det innebar att de i praktiken släppte tanken på att se vårt landslag. – Vi hade väl i stort sett bestämt att vi inte skulle åka, men Janne Hedman höll liv i det, berättar Peter Nykvist.

Vi kan kalla den Krylboflaggan och givetvis kommer den att synas på läktaren i Sankt Petersburg även vid detta mästerskap.
I tisdags inleddes resan till Arlanda och onsdag morgon gick flyget till Paris.
Paris!?
– Ja, vi var tvungna flyga via Paris för att ta oss till Sankt Petersburg, berättar Peter Nykvist.
Match fredag, då möttes Sverige och Slovakien – men kvartetten ska även se avslutande gruppspelsmatchen mot Polen på onsdag.

Krylboflaggan fyllde för övrigt 30 år i fjol efter att ha debuterat på ett stort mästerskap 1990. Då avgjordes VM i Italien
– Vi var ett gäng killar som spelade i Krylbo IF 1990 som började snacka om att vi skulle åka till Italien. Jag tror till och med att vi missade några seriematcher när vi var i väg, berättade Janne Hedman i fjol.
Och tanken var att firandet skulle ske i Bilbao och Dublin. Det var där Sverige skulle ha spelat sina EM-matcher i fjol. Men mästerskapet sköts upp på grund av coronapandemin och Sveriges matcher flyttades till andra städer.
Då var det nära att Krylboflaggan hade blivit hemma.
– Ja, vi hade väl i stort sett bestämt att vi inte skulle åka. Ja, vi hade gett upp, men Janne (Hedman) höll liv i det, berättar Nykvist.

För cirka en månad sedan blev det klart att det skulle bli avfärd, men det stannarvid de två matcherna i Sankt Petersburg.
– Och vi blev inte så många till slut, från början var vi över 20.
Förutom Peter Nykvist och Janne Hedman är även Jannes sambo Jue och Lars Isacsson med på resan.
– Det har varit en del krångel att komma i väg och dessutom kostar det mer än vanligt.
Faktum är att när Annonsbladet pratar med Nykvist är det inte säkert att alla får åka. På onsdagen fick de besked om det test de genomgått var negativt, givetvis ett måste för att komma i väg.

Har ni koll på vad som gäller för restriktioner i Sankt Petersburg?
– Nej, inte i dagsläget, det tar vi när vi kommer dit.
Hemma igen är de till midsommar och då har förhoppningsvis Sverige tagit sig till åttondelsfinalen.
– Det var en riktigt bra försvarsinsats mot Spanien, men en jobbig match att följa på tv.

Gänget från Avesta och Krylbo vid EM-kvalet på Malta i oktober 2019. Foto: privat

När VM spelades i Italien för 30 år sedan var det ett gäng unga män från Krylbo IF som gav sig i väg med flaggan. Janne Hedman var en av dem – Peter Nykvist kom med senare.
– Första gången jag var med var 2004 när vi var till Portugal, berättar Nykvist.
Premiäråret gick resan med tåg till Italien och anledningen var att det fanns de som helt enkelt inte ville (vågade) flyga.
– Jag minns att vi var lite fundersamma över att vi skulle stöta på huliganer, men så blev det inte även om det första vi möttes av i Genua var poliser med kulsprutor. Men det har alltid varit lugnt och faktum är att vi alltid har mött trevliga människor, säger Janne Hedman.

Facebook

ANNONS

ANNONS