Jorma och husse Bengt-Åke “Skötten” Johansson går ofta förbi Kungastenen i Säterdalen. “Det vore kul både för Säterbor och turister om de kunde få se vad som står på den och historien bakom”, säger Skötten
Foto: Karin Diffner

“Skötten” kritisk till lång väntan på medborgarförslag

SÄTER. Det tar för lång tid att få igenom medborgarförslag i Säter. Det tycker Bengt-Åke “Skötten” Johansson som fått positivt svar på två förslag men utan att något har genomförts. – Hade det här varit en annan stad hade Kungastenen varit i fint skick och det suttit en skylt vid den för länge sedan, säger han.

Vi träffas nere i Säterdalen dit Bengt-Åke “Skötten” Johansson har promenerat med sin ständiga följeslagare laboradoodlen Jorma. Bredvid den vårforsande Ljusterån tronar en gigantisk sten, den så kallade Kungastenen.
– Den första som var här i Säter och skrev på stenen var Oscar II, berättar Skötten och pekar på en inristning med nött guldfärg.
Året var 1897 och Säterdalen redan då ett ställe för vackra naturupplevelser. Om stenen fanns där från början eller flyttades vet ner i dalen vet Skötten inte men han har forskat i varför kung Oscar II var i trakten.
– Han var här den 7 september 1897 med anledning av att det var en stor militärövning i Rommehed. Då besökte han även Säterdalen till Säterbornas förtjusning och skrev sitt namn på stenen, berättar han.


Nästa kunglighet som ristade in sitt namn var Gustav V tillsammans med drottning Viktoria år 1924. Och även nuvarande kung Carl XIV Gustav och drottning Silvia har signerat stenen år 1983. Men numera är det mycket svårt att se deras signaturer.
– Jag tycker det är katastrof att man inte kan vårda stenen bättre, säger Skötten.
2019 lämnade han in ett medborgarförslag om att stenen skulle få en uppfräschning, ny guldfärg i inristningarna och en förklarande skylt bredvid. I maj samma år sade fullmäktige ja till förslaget och gav kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra uppfräschningen.
– Men inget har hänt efter snart två år. Jag utgår från att det är ganska enkelt att fylla i med färg. Det är ju sådant folk gör på gravstenar hela tiden, säger förslagsställaren.
Han tror att det både för Säterbor och för de många turister som besöker Säterdalen skulle vara värdefullt att kunna få titta på de kungliga signaturerna och läsa historien bakom dem.


Ett annat förslag lämnade han in redan 2018. Det handlade om att sätta upp informationstavlor utanför byggnaderna till de gamla viktiga industrier som funnits i Säter förr, till exempel Segebaden-Berg, som gjorde pulkor, Yxfabriken och Säters väveri.
–Det är en fantastisk fin historia som håller på att försvinna. Kunde man bara informera om den så skulle det både vara fin marknadsföring och man kunde hålla historien levande.
Även när det gäller det förslaget säger sig Bengt-Åke Johansson ha fått positivt gensvar hos kommunen.
– Men jag vet inte om det blir något av det. Man får ingen information och tiden går.
Skötten har dock märkt att många andra Säterbor gillar båda hans förslag.
– Det är många som frågar hur det går, men jag kan inte svara på det.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS