ANNONS

Västra skolans klass 8–9 är skapare av två synnerligen framstående kreationer i SM i fågelholk. Här ses guldvinnande “Tunnan”.
Foto: Pressbild

Kreativ fågelholk gav SM-guld

FALUN. Västra skolan i Falun prisas för finurligt fritänk och händigt utförande. Detta i mening att skapa funktionella och finessrika fågelholkar. Vilket nu ser Västra stoltsera med ett stycke SM-guld för prestationer signerade spetskompetenta högstadieelever. – Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker, framhåller en glad Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen presenterar nu alltså med rättmätig stolthet vinnarna i 2021 års SM i fågelholk.
Bland hundratals inskickade bidrag valde juryn ut 15 finalister. När omröstningen avrundats och vinnare korats, står det klart att en av dessa är klass 8-9 på Västra skolan i Falun.
– Ett stort grattis till alla vinnare. Tack också till övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats, säger Karin Lexén i en konfettistänkt kommuniké.
– Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa, fortsätter hon i en uppskattande framställan.

Arrangörerna upplyser att årets upplaga av SM-tävlingarna innefattar nästintill 400 bidrag, vilket föranledde juryn att tillse ett lika utmanande som stimulerande bedömningsuppdrag.
De 15 finalpjäserna har i en veckas tid varit föremål för omröstning som pågått via Naturskyddsföreningens digitala boj i bukten.
När agnarna sållats från vetet och ett som helhet starkt uppbåd landat i en vinnartrojka så är följande skolor de som flyger högst.
Vinnarna i SM i fågelholk 2021:
• Klass 8-9 på Västra skolan i Falun för bidraget “Tunnan” – 30 procent av rösterna i kategorin.
• Klass 5-6 på Unbynsskolan i Boden för bidraget “Hotell Mosse” – 36 procent av rösterna i kategorin.
• Klass 3a på Kullaviksskolan i Kungsbacka för bidraget “Mossis”. Det vinnande bidraget fick 37 procent av rösterna i kategorin.

Karin Lexén framhåller de för djur och natur viktiga värden som uppbärs via initiativ och tävlingar likt SM i fågelholk.
– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket leder till att många fåglar inte har någonstans att bo, eftersom det saknas gamla träd. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål, förklarar hon.
Och vidareutvecklar:
– De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. Vi vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna.

 

Finalistpolare till “Tunnan”, den likaledes av Västra skolans elever skapade och tidstypiska “Handsprit”. Foto: Pressbild
Facebook

ANNONS

ANNONS