ANNONS

Så här är planen att det ska se ut i Sockenstugeparken.
Foto: Fotomontage Ludvika kommun

Kraftpaket blir nytt landmärke i centrum

LUDVIKA. Transformatorlådan planeras bli innovativt och uppseendeväckande landmärke.

Samarkand och High Voltage Valley planerar för något stort, tillsammans med Ludvika kommun och ABB.
Ludvikas nya planerade landmärke är den stora transformatorlådan som planeras placeras i Sockenstugeparken. Bygglovsansökningar är inlämnade, men något beslut finns i skrivande stund ännu inte.
“Återigen sätter vi energistaden nummer ett på kartan som ett världsledande centrum för teknik, innovation och energiomställning till fossilfri energi” skriver projektets aktörer i ett pressmeddelande.

Ett projekt som sker genom samverkan mellan High Voltage Valley/Samarkand. Ludvika kommun, ABB, VB Energi, VB Kraft, Altpower, och Högskolan Dalarna.
ABB har sålt världens största transformatorer till Kina. Transformatorerna var för stora för att fraktas i ett stycke. De har därför monterats och testats i Ludvika, för att sedan monteras ner och skickas i delar. Kvar i Ludvika finns två unika transformatorlådor som vardera är 65 kvadratmeter stora. Nu vill projektets aktörer använda dessa lådor för att sätta Ludvika på kartan än en gång.

High Voltage Valley har sökt bygglov för att placera en av transformatorlådorna i Sockenstugeparken där den kan belysas dekorativt och utgöra ett landmärke för kommunen. I lådan ska ett energilager solel inrymmas. Vid ett långvarigt strömavbrott ska energilagret försörja exempelvis räddningstjänst, sporthall och kommunens it-enhet med fossilfri el och inte minst ska det ombesörja en uppstart av Ludvika kraftstation som i sin tur sedan kan förse övriga delar av staden med ström.  Däremellan ska det kunna användas som ett multifunktionellt energilager för att ladda elfordon och balansera nätet.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 02 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS