Nu kortas väntetiden för vaccindos 3 till bara tre månader efter erhållen dos 2, meddelar Region Dalarna.
Foto: Dreamstime

Kortare vaccinväntan: “Ger förlängt och starkare skydd”

DALARNA. Nu kan individer som är 18 år eller äldre boka vaccindos 3 blott tre månader efter dos 2 tagits. – Vi arbetar nu för att öka vaccinationskapaciteten ytterligare och kunna vaccinera ännu fler, säger Olof Ehrs som är vaccinsamordnare vid Region Dalarna.

I ett pressmeddelande presenterat strax efter lunch under tisdagen framhåller nu Region Dalarna ytterligare förkortat vaccinintervall.
Budskapet som nu betonas lyder “ta dos 3 – tre månader efter andra dosen”.

Detta gäller för individer 18 år och äldre, och smittskyddsläkaren Helena Ernlund redogör för syfte och hälsofunktion kopplat till dos 3.
– Dos 3 ger både ett förlängt och starkare skydd mot allvarlig sjukdom och död samt ett ökat skydd mot att smittas och att smitta vidare.

Beslutets fundament är fattat av Folkhälsomyndigheten, och sker mot bakgrund av den nu pågående mycket kraftiga smittspridningen av covid-19 i Sverige.

I Dalarna har mer än 52 procent av invånarna hittills tagit dos 3, vilket uppges vara den näst högsta siffran bland landets regioner.
Region Dalarnas vaccinsamordnare Olof Ehrs kommenterar i uppmuntrande ordalag:
– Vi arbetar nu för att öka vaccinationskapaciteten ytterligare och kunna vaccinera ännu fler, så om du inte bokat tid för vaccineringen än, gör det nu, poängterar han.

Därtill meddelar man att en tidigare genomgången covid-19-infektion inte utgör hinder för vaccination.
– Det är viktigt att alla som kan bokar tid för dos 3. Den som både har haft covid-19 och vaccinerar sig har ett mycket bra skydd, säger Helena Ernlund.

Facebook
Kämpar för funktionshindrades delaktighet
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS