Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anne Carlquist och Anna Fjällbäck på stationsområdet intill lokstallarna i Falun. Duons utställning “Till Paris” bär ett resetema med tyngd på känslan av att vara på väg mot nya upplevelser och horisonter.
Foto: Sonny Jonasson

Konstverk visar vägen från lokstall till Paris

FALUN. Anne Carlquist och Anna Fjällbäck är respekterade konstnärsnamn i både län och land. Nu bjuder de blick och fantasi på en resa från Falun till Paris. Lokstallarna är utgångspunkt – järnvägen en förbindelse mellan kluriga kreationer och hjärtats äventyr. – Vår känsla är att resan i sig ofta är poängen, säger de i en betraktelse över både skapande och livets goda.

Resandet står i fokus och rubriken är “Till Paris”. Som arrangörer ses Galleri Svarta Gran i samklang med Folkteatern.
De båda konstnärerna Anne Carlquist och Anna Fjällbäck har många färgstarka samarbeten på sitt gemensamma CV.

Nu visar duon frisinnat framställda figurer som också signalerar tydlig vurm för återbruk.
Materialen är företrädesvis textil, trä och papper och de kulörta utropstecknen är många.
– Vi ville liksom “rå på” den här fina, historierika lokalen och miljön nära spåren. Det är roligt att jobba med lite större grejer, säger Anna Fjällbäck.

Hon fortskrider jäms med sin och Annes ambition:
– I våra skapelser har vi tänkt såväl människa som djur, och vi har även en raket, skrattar hon.

"Vi ville hitta den här speciella känslan nära spåren och miljön här. Vi har ju själva utgått just härifrån när vi stuckit i väg på resor och äventyr", säger Anna och Anne. Foto: Sonny Jonasson
“Vi ville hitta den här speciella känslan nära spåren och miljön här. Vi har ju själva utgått just härifrån när vi stuckit i väg på resor och äventyr”, säger Anna och Anne. Foto: Sonny Jonasson

Utställningen vill utforska de många aspekter som associeras med att vara på resande fot. Färdsätt, vägval, drömmar, hopp, nya horisonter.
– Vår känsla är att resan i sig ofta är poängen, resan i sig är målet, berättar Anne Carlquist.
– Paris är nästan en symbol för något större, det ultimata resmålet. Den har en klassisk aura. Staden passar väldigt väl till känslan i den här utställningen.

Fjällbäck är konsthantverkare med gott öga till textil, mosaik och emalj. Mångsidigheten bor i hennes metod. Hennes verksamhet har ända sedan 1980 givit eko både nationellt och internationellt.
Kollegan Carlquist är också konsthantverkare samt bildpedagog. Ur hennes kreativa palett formas skulpturala verk och bilder, hon utforskar gärna det taktila och det visuella med ett nyfiket öga.
– Vi bygger om och återskapar i flera olika material, använder föremål igen och gör om dem, redogör de för tillvägagångssättet som präglar bland annat denna utställning.

Med enat grepp och samstämda visioner har således “Till Paris” tagit form. Platsen i Falun har en framträdande roll i dubbel bemärkelse.
– Vi ville hitta den speciella känslan nära tågstationen, spåren och miljön här. Vetskapen av att vara på väg. Vi har ju själva utgått just härifrån när vi stuckit i väg på resor och äventyr, säger Anna och Anne nickar instämmande.
Nämnas kan också att den rutinerade duon är upphovspersoner till den omtalade “Dalahästmattan”, och till vardags har de ateljéer i det kulturstarka Nisserska huset.

Generösa infallsvinklar och egna tolkningar tillhör ofta en konstnärs förhoppning i publikupplevelsen.
Så även här.
– Verkligen, vi hoppas uppmuntra till fria tolkningar och personliga tankegångar. Vi har försökt plocka bort det uppenbara och jobba lite mer associativt, redogör Anne Carlquist.

Anna Fjällbäck och Anne Carlquist på plats i lokstallarna. Foto: Sonny Jonasson
Anna Fjällbäck och Anne Carlquist på plats i lokstallarna. Foto: Sonny Jonasson

“Till Paris” slog upp portarna den 29 juni och vernissagen bjöd även livemusik av bluestitanen Clas Yngström.
Utställningen har nu lokstallarna som hemvist under hela juli månad.
Anna Fjällbäck bygger en bro mellan större, mindre och magin däremellan:
– Jag minns när vi skulle åka till New York. Då började resan här och vi flög sedan från Stockholm. Då ställde vi oss frågan varför man ska bo i Stockholm, man kan ju bo i Falun. Här finns det mesta och det är nära till nästan allt.

Har ni själva tagit tåget till Paris?
– Nej, vi har ju faktiskt inte det. Men vi gillar ju tåg och vi gillar att resa, så vi får väl kanske hoppa på tåget mot Frankrike här framöver, skrattar Anna Fjällbäck och Anne Carlquist.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!