Efter två års uppehåll på grund av pandemin blir det åter Konstspaning i Säterbygd i påsk. På 14 olika platser i Säters kommun kan besökarna ta del av konst och besöka konstnärer i deras ateljéer. “Det finns ett stort sug efter att få komma ut på evenemang igen”, säger Helena Asplund (till vänster) som deltar för första gången. Det gör även föreningens ordförande Esther Salari och Helenas sambo Arne Jonsson.
Foto: Pär Sönnert

Konstspaningen gör comeback efter två års uppehåll: “Vill visa upp vad vi gör”

SÄTER Äntligen! Efter två års uppehåll på grund av pandemin blir det åter Konstspaning i Säterbygd i påsk. På 14 olika platser i Säters kommun kan besökarna ta del av konst och besöka konstnärer i deras ateljéer. “Det finns ett stort sug efter att få komma ut på evenemang igen”, säger Helena Asplund, som deltar för första gången.

Vi träffas vid gamla sågen i Lövåsen, där Arne Jonsson driver sitt företag Träform i Dalarna. Med vid intervjun är även Arnes sambo Helena Asplund och så Esther Salari, ordförande för föreningen Konstspaning i Säterbygd. Alla tre deltar i konstspaningen för första gången.
– Vi är färskingar hela högen, konstaterar Helena Asplund.
– Och nu är vi taggade på att äntligen få anordna konstspaningen igen, efter uppehållet. Det är ett arrangemang som har hållits i drygt 15 år nu, säger Esther Salari.

Förutom etablerade konstnärer deltar även elever från årskurs 4 som har skapat miljösuperhjältar i återbruksmaterial i projektet Skapande Skola. Elevernas alster visas upp i Kulturhörnan på Säters bibliotek, på Gustafs bibliotek vid Enbacka skola, samt på sockenkontoret i Stora Skedvi.
– Det är roligt att barnen också får vara med och visa upp vad de har skapat. Vi har även med en gästutställare, Julia Spengler, som visar upp bilder för barn, berättar Esther Salari.

Arne Jonsson jobbar med byggnadsvård men gillar att ta ut svängarna lite. “Det är roligt att få skapa helt fritt”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Konstspaningen sker på påskafton och påskdagen (den 16 och 17 april) och programmet, inklusive karta över var alla deltagande konstnärer håller hus, finns digitalt på www.konstspaning.nu samt i fysiska exemplar hos var och en av deltagarna.
– Vi har även lagt ut några fysiska kartor här och var, berättar Helena Asplund.

Föreningen ligger stadigt på ett 20-tal medlemmar. Man måste bo i Säters kommun eller ha sin verksamhet i kommunen för att få vara medlem.
– Men visst vill vi bli fler, och gärna få med fler yngre medlemmar. Vi vet att det finns många yngre som skapar i Säters kommun, säger Esther Salari.

Intervjun sker samma dag som det luriga aprilvädret slog till med ett rejält snöfall, vilket arrangörerna hoppas slippa vid påsk.
– Vädret brukar vara bra vid påsk, soligt och fint. Vi hoppas att det blir så i år med, säger Esther Solari.
– Men det får inte bli FÖR soligt och fint, så att folk får för sig att stanna hemma och börja påta i trädgården i stället, påpekar Arne Jonsson.

Han jobbar med byggnadsvård men gillar att ta ut svängarna lite.
– Det är roligt att få skapa helt fritt. Jag var väldigt aktiv med det på 1990-talet och har nyligen tagit upp det igen. Det blir mycket svepaskar och näverburkar som jag gör lite arkitektur kring, berättar Arne Jonsson.

“Vi är färskingar hela högen”, säger Helena Asplund och syftar på att både hon, sambon Arne Jonsson och Esther Salari är med på Konstspaning i Säterbygd för första gången. Foto: Pär Sönnert

Helena Asplund fyndar gärna bland sådant som sambon Arne ratat då hon skapar saker av spillvirke.
– Jag gör allt möjligt, både måleri, saker av Arnes spillvirke och syr ihop gamla tavlor. Det blir mycket återbruk. Jag har skapat hela mitt liv men aldrig ställt ut tidigare, säger Helena Asplund.

Ester Salari jobbar mest med ull.
– Jag tovar med vatten och såpa. Det kan bli lite tredimensionella former som tomtar och änglar. Det här är första gången som jag ställer ut, säger Esther som till vardags jobbar som slöjdlärare på Stora Skedvi skola.

Ester Salari jobbar mest med ull. “Jag tovar med vatten och såpa”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

En titt i programmet visar att det är stor spridning – både geografiskt och sett till vad konstnärerna jobbar i för material.
– Vi vill visa upp vad vi gör, att det är väldigt brett. Allt från måleri, trä och ull till keramik och smide, säger Esther Salari.

Däremot blir det ingen fysisk samlingsutställning i år, utan i stället en digital utställning på hemsidan.
– Samlingsutställningen brukar hållas på Oasen på Skönviksområdet men den lokalen används till vaccinering nu, så vi fick tänka om lite och kör digitalt. Där finns det även presentationer av alla deltagare, tipsar Esther Salari.

Under konstspaningen hålls även ett lotteri, där vinsten är ett presentkort hos valfri utställare i konstspaningen.
– Det enda tråkiga med att arrangera detta är ju att vi inte får ta del av hela programmet själva. Vi kan ju inte åka runt och titta på hur de andra konstnärerna har det, säger Helena Asplund.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 15, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,370262" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS