ANNONS

Ada Björklund, Maya Yachin och Anette Fernquist i Arvid Backlunds ateljé.
Foto: Maria Karlsson

Konstnärshem i Svärdsjö – en pärla som missas av många

FALUN. Arvid Backlund (1895-1985) bodde och verkade i Svärdjö. Han var en stor konstnär som hittills inte fått den uppmärksamhet han förtjänat, enligt Anette Fernquist som är med i en grupp som har hand om aktiviteterna i konstnärshemmet. – Arvid Backlundgården är en oerhörd fin pärla som missas av många, säger hon.

Under juni och juli har besökare kunnat ta del av guidade visningar och det finns nu ytterligare möjligheter den 7 och 14 augusti.
Svärdsjö hembygdsförening driver kulturarvet Anders Backlundgården som donerades av konstnärsparet Ester och Arvid Backlund 1975. Falu kommun äger byggnaderna. En grupp inom hembygdsföreningen har hand om gården och arbetar helt ideellt för att lyfta fram konstnären.
– Vi menar att han är lika stor konstnär som Carl Larsson och Anders Zorn, men har inte haft lika framträdande roll, säger Anette.
Under sommaren har de unga tjejerna Ada Björklund och Maya Yachin haft som sommarjobb att guida besökarna i konstnärens hem och ateljé. De är fantastiskt duktiga och har fått mycket beröm, enligt Anette.
– Jag skulle gärna fortsätta jobba inom det här. Det är roligt att inspirera andra och jag hoppas det märks att jag också är intresserad, säger Maya.
Ada håller med och tillägger:
– Det är bra träning att få prata inför folk.

Konstnärens bostad visas också.
Arvid Backlundgården donerades av konstnärsparet 1975.

De tycker båda det är fin konst och är fascinerade över människor som har förmågan att göra så levande konst.
Arvid Backlund är känd för sina skulpturer i olika material. Han har gjort porträttskulpturer av kända svenska konstnärer, nobelpristagare, företagsledare och kulturpersonligheter.
Maya och Ada har fått läsa på om konstnären men fått ganska fria händer att berätta det som de själva tycker är mest spännande. De säger att det också beror på vad besökarna är mest intresserade av, även om de i stort berättar samma sak på visningarna.
– Det är exempelvis otroligt att han kunde göra så mycket fin konst med tanke på att han hade problem med höfterna, hade haft TBC och var blind på ena ögat, berättar Maya.
– Som barn kunde han inte springa och leka som de andra barnen utan satt inne mycket, och det var på det viset han utvecklade sin kärlek till konsten, säger Ada.

I sommar visas även verk av en annan konstnär från Svärdsjö på Arvid Backlundgården. Stig Borglind (1892-1965) är mest känd för sina etsningar och en stor detaljrikedom i konstverken.
Han tillhörde den kända grafiska gruppen Falugrafikerna samt vann Venedigbiennalen för ”Bästa utländska grafiker” 1942.
I härbret på gården visas verk av den lokala fotografen Wilhelm Egelmark.

Facebook

ANNONS

ANNONS