Rebecca Hedberg, Kickan Karlsson och Kristofer Karlström har under några dagar haft en gemensam utställning i sädesmagasinet på Hammarbacken.
Foto: Karin Diffner

Konstnärer lyfter fram magasinet

LUDVIKA-SMEDJEBACKEN. Efter en tid i träda har nu det gamla sädesmagasinet på Hammarbacken börjat användas igen. Först ut var en trio konstnärer från Ludvika och Smedjebacken. – Det är en så fin lokal och väldigt tacksam att ställa ut i, säger Rebecca Hedberg.

Ludvikakonstnären Rebecca Hedberg är den som tog initiativet till utställningen. Tillsammans med sin faster Kickan Karlsson från Morgårdshammar och barndomsvännen Kristofer Karlström från Ludvika har hon tillbringat några dagar på plats för att visa konsten och sälja ett och annat verk.
Att möta publiken är minst lika viktigt, menar Kickan Karlsson.
– Att träffa folk och höra deras reaktioner är det roligaste. Det ger en inspiration att fortsätta, säger hon.

Kickan Karlsson använder bland annat lera när hon målar. Just den här leran är hämtad från Siljan och målningen heter Ywär siön (Över sjön) på Oremål, vilket är Kickans fars dialekt. “Jag tycker det är kul att försöka bevara dialekten”.

Kickans bidrag på utställningen är mestadels målningar i akryl blandat med jordpigment, till exempel lera och krossad sten, som hon hämtar i naturen.
– Då får jag med känslan från den platsen, förklarar hon.
Kristofer är fotograf på hobbynivå och deltar bland annat med en serie han kallar Dalarna. Med drönare har han tagit bil uppifrån vid Snöån strax innan isen släpper.
– Man är inte van att se isen på det sättet, så det blir nästan abstrakt, säger han.

I en helt annan stil är Rebeccas Dagboksgubbar. I stället för att skriva dagbok har hon i stället varje dag skapat en gubbe i tusch som hon sedan printat ut. Hon målar i så kallad oneline-teknik vilket betyder att hon inte lyfter pennan en enda gång innan gubben är klar.
– Gubbarna har blivit väldigt uppskattade. Folk tycker att det är kul med ansikten och de kan känna igen sig själva eller se olika personer i gubbarna. Och man ser exakt vad de tänker, säger Rebecca.
Har de några verkliga förebilder?
– Nej, det är mest från min fantasi. Men jag har gjort en Dan Andersson-gubbe nu som nog har sålt i minst 15 exemplar.

 

De tre konstnärerna är mycket nöjda med sin utställning, samarbetet med Våffelbruket och med lokalen som de hoppas blir flitigt använd framöver.
– Den är luftigt och bra för utställningar men förstås väderberoende eftersom det är öppet överallt, säger Kristofer.
Sädesmagasinet byggdes 1805, ägs av kommunen och arrenderas av Våffelbruket.
– Vi vill gärna ha aktiviteter där, men vi har inte lagt så mycket krut på det inför den här säsongen. Det är pandemin som styr, men vi hoppas att det kan hända mer nästa sommar, säger vd:n Katarina Unemar.

Facebook
"Vårt främsta mål är att maten ska hamna i magen".
Oppositionen: "Det här är den allra bördigaste åkern i Borlänge"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS