ANNONS

Hampus Sjöberg med artistnamnet Michael Artz, har belönats med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris.
Foto: Hörselskadades riksförbund

Konstnären Hampus Sjöberg får kulturpris

BORLÄNGE. En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt pris för hörselskadade inom kulturen.

Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2021 är på totalt 20 000 kronor och delas ut av en fond, instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Priset inspirerades av Jan-Peter Strömgren, som var HRF:s förbundsordförande 2000-2016.
– Med det här priset vill vi hylla hörselskadades omistliga insatser inom svenskt kulturliv, förklarade HRF:s förbundsordförande Mattias Lundekvam vid prisutdelningen.
– Med sina unika erfarenheter och perspektiv på livet och samhället berikar och förnyar hörselskadade konsten, teatern, dansen, litteraturen, filmen, musiken och andra kulturformer. Vad vore vårt kulturliv utan denna kreativa rikedom? skriver Hörselskadades Riksförbund i ett pressmeddelande.

Konstnären Hampus Sjöberg (Michael Artz), 26 år, från Borlänge får priset för att han väljer att ”lysa, skapa och existera på sina egna villkor”, enligt motiveringen. Hans färgstarka konst ”gömmer inte undan eller neutraliserar, liksom de kläder han skapar och bär”. ”Han lyfter fram sina hörapparater som blixtrande juveler – pimpade, så de är omöjliga att inte se – och skapar glädje och nyfikenhet kring hörselnedsättning.”

Teater Hipp-Happ är en teatergrupp av hörselskadade inom HRF-föreningen i Stockholm.
Namnet Hipp-Happ kommer från ”happ”, som är ett slanguttryck för hörapparater bland hörselskadade.
Teatergruppen får priset för att de lever upp till HRF-devisen ”stark, synlig, hörselsmart” och för att de sedan 2010 ”väckt igenkänning och spridit kunskap om hur det är att leva med en hörselskada”, säger motiveringen. ”I självupplevda, tankeväckande berättelser beskriver gruppen med humor och svärta de många utmaningar hörselskadade möter i samhället.

Teater Hipp-Happ ingjuter hopp och mod i sin hörselskadade publik. Samtidigt skapar de insikt hos såväl närstående som hos beslutsfattare med makt att förändra och förbättra hörselskadades livssituation.”
Jan-Peter Strömgrens Kulturpris delas ut till hörselskadade personer verksamma inom kulturområdet av en jury av hörselskadade.

Facebook

ANNONS

ANNONS