ANNONS

I Sunnansjö driver Maria Almlöf och hennes familj både café, butik, hårfrisering, verkstad och släpvagnsuthyrning. Mångsidigheten är deras sätt att överleva under pandemin. “Att vi har många ben att stå på har räddat oss”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Konsten att överleva på landsbygden

SUNNANSJÖ. Maria Almlöf, hennes dotter Smilla och maken Micke driver frisering, butik, nostalgicafé och verkstad tillsammans. Dessutom hyr de ut släpvagnar. – Min son brukar skoja och säga att vi har Dalarnas minsta galleria, säger Maria.

Att driva eget på landsbygden är inte alltid så lätt.
– Hade vi bara haft café eller butik så hade det inte gått, särskilt inte under pandemin, säger Maria Almlöf.
– Men att vi har många ben att stå på har räddat oss nu, fortsätter hon.
Ursprunget till det mångsysslande familjeföretaget är den frisersalong som Maria startade 2009 i en källarlokal. När hon jobbat upp en kundkrets köpte familjen den gamla kiosken i Sunnansjö som då höll på att förfalla.
– Vi renoverade upp den och utökade frisersalongen med en present- och inredningsbutik.

Några år senare, 2016, var det dags att bygga ut kiosken med en cafédel. Maria funderade på vilket inredningsstil som skulle passa och letade på nätet.
– Då hittade jag de här bilsätena som vi nu har som matbås. Jag blev kär i dem och beställde direkt, berättar hon.

Eftersom maken Micke gillar bilar och dottern Smilla älskar 50-talskläder och -frisyrer så kom det amerikanska nostalgitemat att passa perfekt.
Det tycker också kunderna som – ofta i entusiastfordon – kan åka långväga för att besöka Marias i Sunnansjö.
– Vi skulle inte kunna driva det här utan dem. Det är ungefär 80 procent som kommer utifrån och vi är jättetacksamma för att de vill åka hit.

Hur har det gått under pandemin?
– Ett tag var det tvärdött och då blev man ju riktigt orolig eftersom vi är tre i familjen som försörjer oss på företaget. Men från april började det bubbla i folk igen och det känns hoppfullt.
– Samtidigt märker man att folk är försiktiga och håller avstånd, så det känns också tryggt.

I dag är Smilla som utbildad konditor ansvarig för cafédelen, Maria för friseringen och Micke för verkstaden, men alla hoppar in och hjälper varandra om det behövs och där de kan.
Några planer på att ytterligare utöka Marias “galleria” har de inte.
– Nej, även om vi alla tre är idésprutor så måste vi begränsa oss och stanna i den här storleken eftersom vi vill fortsätta vara ett familjeföretag.
Din son, då?
– Nej, han jobbar med IT och vill inte jobba med mamma, ha ha. Fast han hjälper till här ibland.

Fakta/Maria Almlöf
Ålder: 48 år.
Bor: I Västansjö.
Familj: Maken Micke, 50, barnen Christoffer, 28, och Smilla, 20 år.
Yrke: Frisör och egen företagare.
Intressen: Hundar, familjen och resor.
Kuriosa: Välkomnar hundar till caféet där det både finns en speciell hundmeny och en lekhage utomhus för de fyrbenta gästerna.

Facebook

ANNONS

ANNONS