ANNONS

“Konsten att börja socialisera på nytt”

Att socialiseras igen. Att umgås, att träffas och socialisera gör människor till just människor. Vi behöver träffa andra för att må bra. Vad har jag för belägg för detta påstående, undrar säkert vän av ordning.

Jag tänker att isolering av fångar görs för att de ska erkänna sina brott. Alltså bryts människan ned av isoleringen, är min tes.
Många är också de som under pandemins ofrivilliga isolering mått dåligt. Det har alla olika slags medier meddelat.
Nu när vi sakta fått börja umgås igen, så är vi nästan som bambi på hal is. Vi får lära oss hur man träffas och umgås igen.
”Hur gör man när man umgås, det var så länge sedan”, halvt skämtar en väninna nyligen.
Och visst har hon rätt. Ska man kramas eller inte? Nu när kramandet har varit bannlyst i ett och ett halvt år.

När vi var unga och umgicks på diskotek fanns där också umgängeskoder. Vilka fick gå före i kön och vilka fick stå där länge och frysa?
I Borlänge var det Saga, Maxim, Lilla krogen och Brage som var mest ”inne” att gå på. I Falun Kullen och Grand. Grand var också Ludvikas inneställe.
Där stod man i kön och frös i tunna blusar, korta kjolar, nylonstrumpor och högklackade pumps. Väl inne fick konversationer närmast skrikas till varandra, då musiken skulle överröstas.
Senare i livet träffades man med barnvagnen i närmsta matvaruaffär. Företrädelsevis i gamla Hemköp i Gylle, där det fanns ett fik att slå sig ner i för en pratstund med någon stressad vän som fortfarande var i tjänst.

Nu för tiden är det väl tippen som har störst potential. Där kan man, samtidigt som man gör sig av med gammalt bråte, hitta bråte på någon bekants släp. Bråte som behöver byta till min släpvagn.
Här hittar man både nära och ytligt bekanta att språka med.
Billigare än krogen är det också, om man räknar bort bensinen det kostar att ta sig till tippen. Varmare är det också, särskilt denna sommar.

Med åren har jag nog blivit lite klokare och skulle inte ens i min vildaste fantasi få för mig att gå ut i högklackade pumps mitt i vintern, definitivt inte när jag ska på tippen i alla fall.
Nu är det mössa, vantar och vinterskor som gäller när kylan tränger sig på.
Och det gör den ju snart igen.

Facebook

ANNONS

ANNONS