ANNONS

Tre konstnärer som deltog i Konst – i – Kvadrat. Från vänster Katherine Tandånäset, Klas Wrange och Kristina Persson.
Foto: Veronica Rigtorp

Konst – i – Kvadrat blev denna gång en konstrunda

BORLÄNGE/FALUN. Årets upplaga av Konst – i – Kvadrat, (KIK), genomfördes av pandemigrundade skäl som en konstrunda i stället för samlingsutställningar på respektive ort. Under helgen stod lokaler/ateljéer i Falun och Borlänge värd för en färgstark fest signerad regionala kreatörer.

I Pransesgården visade Klas Wrange, Katherine Tandånäset och Kristina Persson måleri installationer och skulptur. Den vackra dagen hade lockat många till promenad runt sportfältet vilket gav flera spontana besök på gården.
– Det har ramlat in mycket folk från gata och vi har nog haft 25-30 besökare redan, berättar Kristina Persson under lördagseftermiddagen när tidningen var på besök i de trevliga lokalerna.
I Pransesgården huserar tolv konstnärer, varav Klas, Katherine och Kristina är tre av dessa. Mellan sex till sju konstnärer står också på kö för en plats till ateljé i konstnärsgården.

Klas, Katherine och Kristina är även med i den ideella Konst – i – Kvadrat föreningen och medverkade i helgens utställning genom att öppna sina ateljéer i Pransesgården.
Deras konstnärskollegor i huset hade välvilligt ställt hela huset till förfogande under de två utställningsdagarna.
– Det är viktigt att visa att det här huset lever, poängterade Katherine Tandånäset.
Hon står i rummet som är hennes ateljé och på väggar och bord ses hennes målningar och skulpturer. I rummet bredvid finns Kristina Perssons ateljé och en stor påbörjad skiss fyller ett lika stort bord. Intill hennes rum återfinns köket, som även är Klas Wranges ateljé, även den full av konst och penslar och färger.
Katherine Tandånäset målar i akryl och skulpterar i lera. Kristina Persson tecknar och målar i akryl och med sprejfärger och Klas Wrange målar i akryl och skulpterar i lera.
– Vi trivs bra i huset och med varandra, berättar Klas.
– Klas är eldsjälen här, säger Kristina.
– Helen Strand är den som haft kontakten med yttervärlden, inflikar Katherine.

Kristina Persson vid en av sina skisser. Foto: Veronica Rigtorp

Att möta konstnärerna i deras egen ateljé i stället för att se konsten på ett galleri eller annan utställningsplats, ger en dimension till i upplevelsen av konstverken.
Pransesgården konstutövare har tillgång till huset via ABF och de flesta av de som nyttjar lokalerna har gått på Fornby Folkhögskolas konstlinje. Konst – i – Kvadrats konstrunda för 2021 manifesterade en uppsjö av dalakonstens färgsäkra, fingerfärdiga och flinka målare, skulptörer och fotografer.
Tolv olika besöksmål ingick i år i en mer ”ursprunglig” form av KIK, fördelat på flertalet geografiska positioner i Falun och Borlänge.

Detta hände
I Falun visades till exempel textilhantverk på Staberg Bergsmansgården av Birgitta Persson, Titti Lindgren och Kerstin Söderbaum. Akrylmålningar och akvarellmålningar i Norsbo bystuga av Anna-Carin Karlsson och Jenny Helldal.
I Borlänge visades till exempel akryl och akvarell, konsttryck, skulptur i trä, ateljé i Kyna, Borlänge/Ornäs av Mats Ohlsson. Måleri och skulptur hemma i Birgitta Nickolausson ateljé på Åkermansgatan.

Facebook

ANNONS

ANNONS