“Vi efterfrågar vandrarhem, pensionat, studenthem och dylikt”, framhåller Falu kommuns Amel Mujic och Maria Jonsson. Detta för att hitta boenden för cirka 250 ukrainska flyktingar som snart får Falun som vistelseort.
Foto: Sonny Jonasson

Kommunen letar boendelösningar för ukrainska flyktingar

FALUN. Nu efterlyser Falu kommun lokaler modell större. Detta för att kunna ta emot cirka 250 ukrainska krigsflyktingar. Man söker kapacitet i form av exempelvis vandrarhem, pensionat och studenthem. Intressenter uppmanas göra sig hörda via e-tjänsten på kommunens webb. – Primärt ska Falun ta emot mammor med 1–3 barn och i vissa fall generationsfamiljer där även de äldre tvingats fly Ukraina, berättar Maria Jonsson som är chef vid kommunens arbetslivs- och socialförvaltning.

I samspel med samma förvaltnings verksamhetsutvecklare, Amel Mujic, redogör hon för en tämligen brådskande humanitär insats.
Människor som flyr Rysslands krig i Ukraina och snart får Falun som frizon bortom bomberna är enligt Maria och Amel cirka 250 till antalet.
– Uppskattningsvis innebär det att vi behöver ungefär 80 boendeplatser, beroende på i vilka formationer familjerna kommer.
Amel fortsätter i ämnet:
– Vi har ständig kontakt med Migrationsverket och Länsstyrelsen Dalarna gällande detta. I och med att det är ett krig det i grunden handlar om är det svåra variabler att hantera gällande tid och antal, men det här är de siffror vi har i nuläget.

De ukrainska flyktingarna sägs delvis komma direkt från sitt krigshärjade hemland, och i aningen högre grad även från annan plats i Sverige där de vistats tills nu.
Maria Jonsson konstaterar att en volym om 250 personer är för Falun stora numerär att hantera.
Detta även med hänseende till att staden redan i dag beskrivs ha en bitvis ansträngd bostadstillgång.

Jonsson och Mujic förtydligar varför man i detta nu bara vänder sig till privatpersoner och aktörer med tillgång till boenden med något större kapacitet.
– Det har med regelverket att göra och är direktiv vi måste följa. Flyktingvolymerna innebär att vi i detta skede inte kan hantera exempelvis enskilda upplåtanden i form av attefallshus, extrarum eller stugor hos allmänheten.
– Generellt sett är dock Faluborna fantastiska i att vilja hjälpa till, och det kan kanske längre fram bli aktuellt med hjälp även i annan form än den vi nu eftersöker, utvecklar Maria Jonsson.

“Vi behöver nu komma i kontakt med de enskilda fastighetsägarna som förfogar över lämpliga lokaler”, säger Maria Jonsson gällande jakten på rimliga boendelösningar i Falun för ukrainska flyktingar. Foto: Sonny Jonasson

Amel Mujic inflikar att Sverige i dagsläget tagit emot cirka 36 000 ukrainska flyktingar sedan krigets utbrott.
– Dagligt antal har sjunkit något och är nu cirka 100 personer per dag, men då det som sagt råder krig kan situationen svänga snabbt. I nuläget har Falun tagit emot 47 personer på flykt från Ukraina.

Den boendestandard som nu efterfrågas är snäppet över den som uppbådas via evakueringsboende.
– Det ska finnas åtminstone ett rum där man kan stänga om sig och tillgång till eget badrum eller i närliggande korridor. Vi vill erbjuda en liten förbättring i stället för att de ska gå från en sovsal till en annan, säger Maria.
Falu kommun har dammsugit sina egna lokalresurser med skralt resultat.
– Vi har utvärderat alla våra lokaler och ser att vi tyvärr inte når önskad kapacitet, säger Maria Jonsson.

Härav uppmuntrar Maria, Amel och kommunens krafter för ändamålet privata hyresvärdar, bostadsägare och fastighetsaktörer med lämpliga lokaler att kontakta kommunen snarast möjligt.
– Från Migrationsverket förväntar man sig att Falun är på tårna i det här. Och som kommun vill vi ställa upp och säkerställa att vi tillsammans klarar av den här utmaningen, redogör Maria kommunens tydliga ambition.
– Vi efterfrågar därför exempelvis vandrarhem, pensionat, studenthem och dylikt. Kommunen granskar alla intressanta lokaler och vi ser gärna så stort urval som möjligt att ta med i bedömningen.

Amel Mujic upplyser att det i största utsträckning också kommer att vara kommunen som hyr lokalerna i fråga.
Därtill betonar han hur lokalägare gör för att anmäla intresse till kommunen.
– Det sker via e-tjänsten på kommunens hemsida. Den hittas direkt på förstasidan. Den kan också fortsättningsvis användas för att anmäla intresse att hjälpa till på andra sätt.

Amel Mujic och Maria Jonsson, verksamhetsutvecklare respektive chef vid kommunens arbetslivs- och socialförvaltning. Foto: Sonny Jonasson

Antal flyktingar som riktas till respektive kommun förklaras av Maria ha sin faktabas och kapacitetsbedömning i flera faktorer.
– Ja, det baseras bland annat på hur stor kommunen är, tidigare flyktingmottagande och arbetsmarknad. En rad samhällskriterier tas i beaktning, uppger Maria Jonsson.

Hon klargör vidare att man från kommunens sida önskar hjälpa de ukrainska individerna med en grundtrygghet i Falun, och att Falun besitter goda egenskaper för detta.
– Vi har bra skola och arbetsmarknad och är en förhållandevis lugn och väldigt fin stad. Vi letar nu efter hyreskontrakt på minst 6 månader.

Jonsson summerar kommunens brett basunerade budskap.
– Vi riktar oss i dagsläget alltså först och främst till större aktörer, och enligt rådande prognos handlar det om cirka 250 ukrainska flyktingar till Falun. Vi behöver nu komma i kontakt med de enskilda fastighetsägarna som förfogar över lämpliga lokaler.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,409888" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS