ANNONS

Falu kommuns pris för starka insatser inom barn- och ungdomskultur tillfaller 2021 den via både penna och pensel kreativt finkalibrerade författarduon Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom (bilden), båda med Sundborn i hjärtats boning.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Kommunen hyllar lokala kulturkanoner

FALUN. Falu kommun presenterar årets kulturpristagare. Ära och uppmuntrande slantar tillfaller lokala utövare som svarat för starka insatser i kulturgebitet. Insatser som 2021 tillhör Karin Ferner, Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom samt Arvid Barnö Thuresson.

När Falu kommun uppmärksammar lokala kulturmotorer står en uttrycksfull kvartett på podiet.
Årets kulturpris tillfaller konstnären tillika silversmeden Karin Ferner.
Motiveringen stipulerar bland annat följande hedersbetygelser: “För att med sitt nyskapande konstnärskap förvånat, roat, utmanat och inspirerat under flera årtionden. Med kreativitet och glimten skapas allt från skira silversmycken till uppkäftiga dräktkompositioner och spännande utställningar. Karin är ständigt nytänkande och har de senaste åren gett återbruk en plats i finrummet.”

Pristagaren själv gläds i ödmjuka manér formulerade i kommunens kommuniké.
– Det känns fantastiskt hedrande och roligt. Motiveringen var så fin, framhåller Ferner.
Nyligen avrundade hon en dryga tre veckor varaktig utställning på Galleri Anna H i Göteborg.
– Utställningen innehåller både smycken, kollage och mycket annat. Det är första jag har sedan pandemin startade, och det är jätteroligt att ställa ut igen, utvecklar Karin som bland många stilsäkra bedrifter även är representerad på Nationalmuseum.

Priset inom kategorin för barn- och ungdomskultur har fantasifulla sinnen och kreativt krut hos Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom som adressater.
Duon, nu högaktuell med en till de yngre riktad bilderbok titulerad “Jättestugan med korvtaket”, får priset med följande motiveringsgrund: “För att med sitt författarskap och sina illustrationer i serien “Bortrövad” bidra till barn och ungas intresse för och längtan efter litteratur och läsning. Med ett fängslande språk och spänningsfulla illustrationer får läsaren följa med på ett äventyr där fantasi möter folktro.”

Vilhelm Sundbom, primärt vid pennan, säger om sina och målarmässigt spetskompetente kollegan och vännen Jonas Sjöblom att en uppföljare till succéserien “Bortrövad” finns på ritbordet.
Duon har därtill egna förlaget Sunflower.
– Fördelen är att man kan ge ut det man själv gillar, och nackdelen är att man kanske inte når ut lika mycket som de stora förlagen.
– Men “Bortrövad” har gått väldigt bra och vi kan berätta att det också kommer en fortsättning, säger Sundbom.
Han sammanfattar i påfallande muntra tongångar:
– Det känns helt fantastiskt och jätteroligt att vi får priset.

Vilhelm Sundbom. Foto: Privat

Kommunen meddelar dessutom att årets kulturstipendium är Arvid Barnö Thuressons att omfamna.
Talangfulle och i musikaliska kretsar ständigt i stigande grad aktuelle Arvid ser utmärkelse och prissumma levereras med idel goda vitsord som omdöme och motivering: “För att fortsätta utvecklas som musiker inom såväl folkmusik som jazz. Med rötterna i folkmusiken från Enviken och Svärdsjö har Arvid en musikalisk grund som har fört honom ut i musiklivet. Med sin musikalitet och sitt intresse fortsätter han att utvecklas och utforska andra musikaliska genrer.”
Samtliga priser delades nyligen ut vid kommunfullmäktigemöte i Kristinehallen.
Priset utgörs av diplom samt ett ekonomiskt erkännande om 20 000 kronor för kulturpriset och 10 000 kronor för barn- och ungdomskulturpriset respektive kulturstipendiet.

Facebook

ANNONS

ANNONS