Välj mat som går att förbereda. Det är Haganäs kökschef Hugo Lopez bästa tips för en lyckad sommarfest.
Foto: Karin Diffner

Kökschefens bästa tips inför sommarens fester

ORNÄS. Efter två års pandemitorka kan Restaurang Haganäs utanför Borlänge återigen bjuda in till bröllop, grillpartyn och sommarens alla andra fester. – Det känns väldigt skönt att vi fått tillbaka gästerna igen, säger köksmästaren Hugo Lopez.

Hugo Lopez är född i Stockholm och började intressera sig för matlagning redan i tidiga tonåren. Efter att ha utbildat sig till kock och bland annat arbetat på olika restauranger på Lidingö flyttade han med familjen till Borlänge 2014.
– Min fru har släkt här så vi brukade vara här mycket på sommaren. Det är lugnt och skönt och vi trivs, säger han.
Lika bra trivs han med jobbet på Haganäs som han haft sedan han flyttade hit.
– Jag gillar att det är så varierad matlagning, säger Hugo.

Med två vegetariska rätter, en med matjessill, en med grillspett och – förstås – en efterrätt fixar du enkelt Hugos goda buffet till sommarfesten. Foto: Karin Diffner

Juni är en hektisk månad för restaurangen, liksom augusti. I juli är det lite lugnare då många har semester och ordnar sina egna fester.
För en lyckad sommarfest rekommenderar Hugo Lopez att välja rätter som går att förbereda någon dag i förväg så att man också som värd ska kunna delta i festen.
– Det finns ju mycket att välja på under sommaren: bufféer, kallskuret eller grillat. Och det mesta går att förbereda, säger han.

Namn: Hugo Lopez.
Ålder: 32 år.
Bor: I Borlänge.
Familj: Fru och fyra barn.
Yrke: Köksmästare.
Intressen: Matlagning och träning.
Lagar helst: Kött.
Äter helst: Hemlagat.

Matjesill med vit sparris, rädisa och prästostkräm.

Matjesill med vit sparris, rädisa och prästostkräm
Ingredienser, 8 personer
400 g matjesill, skuren i bitar
8 st skalade och ansade vita sparrisar (skär bort den nedre centimetern av stjälken)
1 liter vatten
2 msk salt
2 tsk socker
0,5 dl citronjuice
8 rädisor, delade och lagda i isvatten ca en timme
1 kruka dill
50 g prästost hyvlad
Ostkräm:
1 dl grädde
100 g riven prästost
1 ägg
2 dl rapsolja
salt

Gör så här:
Ostkräm: Koka upp grädden. Mixa ost och ägg i en mixer. Slå på den kokande grädden och mixa slätt. Tillsätt olja i tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt.
Koka upp vatten, salt, socker och citronjuice. Lägg ner sparrisen och sjud 5-8 minuter beroende på tjockleken och hur hård du vill ha den.
Lägg upp matjesill, sparris, rädisa och ostkräm på ett fat och hyvla över prästost.

Rostad sötpotatis- och quinoasallad med blåbär, avokado, fetaost och senapsvinägrett.

Rostad sötpotatis- och quinoasallad med blåbär, avokado, fetaost och senapsvinägrett
Ingredienser, 8 personer
2 sötpotatisar
olja
salt
4 dl röd quinoa
200 gram hackad grönkål
400 gram fetaost
2 dl pumpakärnor
100 g färska blåbär
2 avokado

Dressing:
1 dl olivolja
4 tsk vinäger
2 msk dijonsenap
2 tsk honung
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna sötpotatisarna. Lägg i ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills det fått en rostad fin färg. Koka quinoan. Hacka grönkål, dela fetaosten och avokadon. Blanda alla ingredienser till dressingen. Blanda quinoa, grönkål, fetaost, sötpotatis och avokado. Toppa med pumpafrön och blåbär. Avsluta med ringla över dressingen.

Västerbottenpaj med grön sparris och soltorkade tomater.

Västerbottenpaj med grön sparris och soltorkade tomater
Ingredienser, 8 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 dl västerbottenost, riven
Fyllning:
3 dl västerbottenost, riven
6 gröna sparrisar
zest av 1 citron
1 dl strimlad soltorkade tomater
2,5 dl grädde
2 ägg
salt och svartpeppar

Gör så här:
Mixa smör och mjöl i en matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och riven västerbottenost. Tryck ut degen i stor pajform. Låt ligga i kylen cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Skär bort den hårda delen på sparrisen. Förväll dem i kokande vatten i 5 minuter. Skär sparrisen i grova bitar.
Vispa samman ägg, västerbottenost, grädde, citronzest, salt och peppar. Fördela sparrisen och soltorkade tomater i pajskalet och häll i fyllningen. Toppa med lite västerbottenost och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Grillspett med fläskkarré och dragonglaze.

Grillspett med fläskkarré och dragonglaze
Ingredienser, 8 personer
1 kg fläskkarré
smör till stekning
salt och peppar
2 röda paprikor
200 g champinjoner
2 rödlökar
Olivolja
Dragonglaze:
2 dl socker
2 dl äppelcidervinäger
2 citron, saft och zest
2 dl japansk soja
80 gram smör
2 tsk maizena
2 krukor dragon, hackade

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Gnid karrén i salt och peppar. Stek alla sidor i smör i stekpanna och baka i ugnen till innertemperaturen är 65 grader. Låt kallna i kylen.
Dragonglaze: Smält försiktigt socker i en kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt vinäger, dragonblad i vinäger, citronsaft och soja. Låt koka upp. Tillsätt citronzest och smör och koka cirka 5 minuter. Blanda maizena med lite vatten och red till en simmig konsistens. Låt glazen svalna något och blanda med färsk dragon.
Skiva upp karrén och trä på grillspett. Varva karré, rödlök, champinjon och rödlök. Pensla med olivolja och grilla. Lägg upp på fat och pensla med dragonglaze. Toppa med färsk dragon.

Vit chokladmousse med citron- och jordgubbskompott samt pistage.

Vit chokladmousse med citron- och jordgubbskompott samt pistage
Ingredienser, 8 personer
Vit chokladmousse
4 dl grädde
200 g vit choklad
2 dl smetana, rumstempererad
1 citron, zest
Jordgubbskompott:
500 g jordgubbar
0,5 dl vatten
2 citroner
1,5 dl socker
Mynta
Topping:
100 g rostad pistage, hackad

Gör så här:
Vispa grädde till lösvispad konsistens. Smält chokladen i vattenbad. Blanda i den smälta vita chokladen i smetana. Tillsätt grädde och riven citronzest och blanda till en len och fin mousse. Fyll glasen med mousse och stoppa in i kylen i minst 2 timmar.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i 4 bitar. Lägg jordgubbarna i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft, socker och lite finhackad färsk mynta. Låt sjuda i 10 minuter, ta av från plattan och ställ åt sidan. Låt det svalna helt.
Toppa chokladmoussen med kompott och pistage.

Hugo Lopez bjuder på fem recept till en lättlagad buffet som passar till de flesta sommarfester. Foto: Karin Diffner
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS