ANNONS

Nu är det klippt och invigt, det nya LSS-boendet i Smedjebacken. Ingemar Hellström, ordförande i Bärkehus, höll i saxen medan vd:n Cia Ferner Kny, Monica Forsgren, omsorgsnämndens ordförande och Elisabet Zimmer, omsorgschef, höll i bandet.
Foto: Karin Diffner

Klippt och klart för tio brukare på omtalat boende

SMEDJEBACKEN. Idel glada miner var det när det nya LSS-boendet Granholmen nyligen invigdes. – Det är roligt att den här målgruppen får så fina lägenheter, säger Elisabet Zimmer, omsorgschef i Smedjebacken.

Inramat av stora kastanjeträd, rönnar och äppelträd längs Kyrkogatan ligger det nya boendet som fått sitt namn efter kvarteret Granholmen.
Det är inget traditionellt gruppboende utan ett så kallat serviceboende där brukarna har varsin lägenhet, men där det också finns en personalbostad som är bemannad dygnet runt för den som behöver stöd.
– Vi har saknat den här typen av mellanboende i vår kommun, säger Elisabet Zimmer.

Den nya personalgruppen började i måndags och i dagarna är det också dags att ta emot de första hyresgästerna till de tio lägenheterna.
– Det är superroligt att få vara med från början, säger Viktoria Blidberg, en av de nyanställda.
– Lokalerna är otroligt fina och då blir det extra roligt att gå till jobbet, fyller hennes kompis och blivande kollega Pernilla Svensson i.

Byggnaden har redan långt före invigningen uppmärksammats för sin design och bland annat tilldelats tredjepris i en tävling om vackraste nyproduktion i Sverige.
Några av dem som kan ta åt sig äran för det är byggnadsingenjören Leif Larsson på Structor AB i Örebro, Bärkehus fastighetschef Erik Hägerman samt Pierre Andersson och hans personal på NJ Bygg i Ludvika.
– Man kunde aldrig drömma om att det skulle bli så uppmärksammat, säger Leif Larsson.

LSS-boendet består av två huskroppar i vinkel som binds ihop med ett trapphus med hiss. Detaljplanen för området anger att stilen ska vara i gammaldags stil, till exempel får husen bara ha puts- eller träfasader och fönstren ska vara spröjsade.
För att få Granholmen att smälta in och samtidigt sticka ut har det prytts med enkel snickarglädje och husen har målats i färger som antikgrön, guldgult och engelskt rött. Spröjs, foder, speglar, krönlister och färgsättning är inte heller lika på de två olika huskropparna.
– Det att för att få det att se mer levande ut, säger Erik Hägerman.

Bygget kostar totalt 30,6 miljoner kronor, men hur mycket snickarglädjen kostat “extra” är det ingen som vet.
– Det blir väl några kronor, men om man tänker på att huset ska stå i hundra år så kan det vara värt det, säger Hägerman.
Bostäderna är på två rum och kök och utrustade med brandsprinklers. Omsorgsförvaltningen hyr Granholmen av Bärkehus som har byggt husen på uppdrag av Smedjebackens kommun.

Facebook

ANNONS

ANNONS