ANNONS

Göran Forsén, Peter Johansson, Leif Källman och Michael Mårtegård.
Foto: Privat

Klimatsmart parkering invigd i Svärdsjö

SVÄRDSJÖ. Nu har den klimatsmarta pendlarparkeringen Källegården intill macken i Svärdsjö invigts. Göran Forsén, en av dem som arbetat för att få en pendlarparkering i Svärdsjö, berättar att det kom närmare 100 personer på invigningen. – Kommunalråd Mats Dahlberg (M) höll tal och framhöll att när vi vill ha nåt i Svärdsjö, då gör vi det själva.

Michael Mårtegård har varit projektledare och enligt Forsén har han skött det med bravur. Det blev lite tidsbrist på slutet men allt föll på plats det sista dygnet. På invigningsdagen var det såklart projektledaren som stod för bandklippningen.
Elever från årskurs nio i Svärdsjöskolan skötte serveringen på parkeringen, men även i Källängsskolan, där det också bjöds på musikunderhållning.
Göran Forsén, Peter Johansson, Leif Källman och Michael Mårtegård, eller de fyra vise männen som de kallar sig själva med glimten i ögat, sitter i styrelsen på bolaget Svärdsjö tankställe, vilket ägs av Svärdsjö intresseförening.
De låg tidigare bakom projektet med Svärdsjös eget tankställe. Efter att ortsborna varit utan möjligheter att tanka på hemmaplan under ett halvår såg de fyra till att ändra på det.
– Svärdsjömacken/dinX invigdes för ganska precis fyra år sedan och den blev oerhört uppskattad. På landsbygden är man ju beroende av ett tankställe, säger Göran Forsén.
De lyckades då få ihop en budget på fyra miljoner kronor för att bygga macken, och den generar i dag medel till lokal utveckling. Fler och fler kommer nu för att tanka på macken, enligt Forsén.
– Vi skickar inte iväg några pengar utanför orten utan nu stannar de i Svärdsjö.
Och deras arbete har varit helt ideellt, de har jobbat både med tankstället och pendlarparkeringen bara för att de tycker det är så skoj.

Många kom på invigningen av pendlarparkeringen i Svärdsjö.

Tanken bakom pendlarparkeringen är att fler ska samåka och då kunna ställa bilen på en av de 20 platserna, samt handikapplatser. Eller lämna bilen och ta bussen.
– Tidigare måste man kliva på bussen efter riksväg 850, men nu blir det säkrare när bussen åker in på en slinga. Och från väntsalen blir det enkelt att kliva rakt in i bussen, och steget är lågt och bekvämt, berättar Forsén.
Det finns fyra motorvärmare och fyra laddstolpar för elbilar.
Den som cyklar kan ställa cykeln i ett cykelgarage med möjlighet till laddning av elcyklar.
– Det kan vara skönt att cykeln inte är blöt när man tar den, anser Göran Forsén.
Hela projektet med pendlarparkeringen har sammanlagt fått en budget på två miljoner, vilket är mer än de initialt planerade för. Det resulterade exempelvis att de kunde lägga på asfalt i stället för grus.
– Folk tyckte nog vi var tokiga i början, men det handlar om nätverk och att ha kontakter för att få de pengarna som behövs, säger Göran Forsén.

Kommunalråd Mats Dahlberg (M) höll tal.

Han har tidigare arbetat, på uppdrag av länsstyrelsen, med att stödja kommersiell service på landsbygden, som exempelvis butiker och tankställen, för att klara försörjningen av drivmedel och dagligvaror.
För pendlarparkeringen har de fått ett stort EU-bidrag. Det har finansierat allt arbete som gjorts under markytan. Översta matjordslagret har körts bort och ersatts av ett bärlager och till sist asfalt. Det har också dragits el, vatten och avlopp.
Från Naturvårdsverket har de, genom Klimatklivet, fått pengar till laddstolparna och en värmepump, som installerats för att hålla väntsalen varm.
– Vi fick hälften av kostnaden i bidrag, men med hjälp av bygdepeng från vindkraften har vi kunnat täcka upp resten av kostnaderna, säger Göran Forsén.
Falu kommun har, via Kommundelsutveckling, bidragit med 390 000 kronor till projektet.
Göran Forsén och hans medarbetare är så nöjda med den nya pendlarparkeringen.
– Nu gäller det bara att se till att alla ser fördelarna med att åka kollektivt eller samåka. Vi har i alla fall den bästa komfort man kan tänka sig, med varmt väntrum till och med.

Projektledaren Mickael Mårtegård klippte bandet.

MARIA KARLSSON

Facebook

ANNONS

ANNONS