ANNONS

Från och med den 29 juni kan alla som fyllt 18 år boka tid för vaccination mot covid-19. “Ta både dos 1 och dos 2 så att vi blir fullvaccinerade”, betonar smittskyddsläkaren Helena Ernlund.
Foto: Sonny Jonasson

Klartecken – nu kan 18-åringar boka vaccinationstid

DALARNA. I dag tisdag öppnar vaccinationsbokningen för alla boende i Dalarna som fyllt 18 år. – Region Dalarna har gjort ett imponerande arbete med vaccinationerna. Tack vare en väl fungerande organisation och ett gott samarbete med kommunerna är Dalarna nu bland Sveriges bästa regioner, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Ulf Berg fortsätter i hyllande ordalag:
– Ett stort tack till våra ordinarie medarbetare, men vi får heller inte glömma alla dem som hoppat in extra för att ge en hjälpande hand i en svår situation.

Från och med den 29 juni kan alltså alla som fyllt 18 år boka sin vaccinationstid genom att gå in på webbplatsen 1177.se/Dalarna.
Region Dalarna betonar också att vaccineringen är kostnadsfri.

Smittskyddsläkaren Helena Ernlund:
– Det viktigaste vi kan göra i sommar är att vaccinera oss mot covid-19. Ta både dos 1 och dos 2 så att vi blir fullvaccinerade, framhåller hon i en kommuniké från Region Dalarna.

Under fas 4 vaccinerar Doktor.se och Kronans Apotek på uppdrag av Region Dalarna. Vaccination utförs även på vissa vårdcentraler.
– För fas 4 gäller, oavsett vilken vårdgivare du vaccinerar dig hos, att du får din andra dos cirka sju veckor efter den första. Ställ in dig på att vara hemma veckan då du beräknas få dos två, informerar vaccinsamordnaren Olof Ehrs.
Han fortsätter:
– Det är också viktigt att du vaccinerar dig hos samma vårdgivare där du fick din dos ett. Vaccinatörerna tilldelas automatiskt dos 2 där dos 1 har getts. Därför är det viktigt att du vaccinerar dig på samma plats vid båda vaccinationstillfällena.

Cirka 61 procent av alla över 18 år i länet har fått en första vaccindos mot covid-19.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) betonar budskap i samma tongångar som Ernlund och Ehrs.
– Det är fantastiskt att vi nu kommit så långt med vaccinationerna i Dalarna. Spridningen av nya varianter av viruset understryker vikten av att skaffa sig ett skydd med två doser vaccin, samt att fortsatt iaktta myndigheternas rekommendationer.
– Det är jätteviktigt att man nu tar möjligheten att planera in sin vaccination i sommar så att vi får en härlig sommar och höst med våra nära och kära, säger Sofia.

 

Så bokar du tid för vaccination:
▪ På 1177.se/Dalarna finns en bokningssida för vaccinering mot covid-19 som via vald kommun slussar vidare till vaccinationsplats.
▪ På respektive vaccinatörs sida finns information om vad som gäller, bokningsbara tider och metod om man inte kan boka digitalt.
▪ Det går inte att ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller till vårdcentral för att boka tid.
(Källa: Region Dalarna)

Facebook

ANNONS

ANNONS