Helena Dahlin och Inga Murmester är två av de många Svärdsjövårdande lokalhjältar som brinner för såväl bygdens dåtid som nutid.
Foto: Sonny Jonasson

Kickstartar 100-årsfirande med majstång i februari

En hembygdsförening med betoning på alla fem stavelser. Hem. Bygd. Förening. Tre grundplåtar i en samlad försorg om Svärdsjös historieladdade kulturarv.

Nu firar man 100 år.
– Förra året kunde vi inte ha någon traditionell majstång, så vi inleder i stället hundraårsfirandet nu med en stång iklädd ullkransar av lovikavantar, skrattar föreningsledamoten Inga Murmester.

Det är en spektakulär syn som lockar till leenden och lättande vibbar av varmare tider.
Mitt på gårdsplanen, i själva zenit av Svärdsjö gammelgård, står en en synnerligen färggrann majstång av tveklöst udda natur.
Det hela är ett resultat av ett kreativt upptåg signerat hembygdsföreningens flerdimensionella vision för jubileumsåret, och för den konstnärliga framställningen har välrenommerade hantverksdynamon Anna Rosén svarat.
– Ja, den är fantastiskt fin. Idén om ett slags installation föddes hos några i föreningen, och nu står Annas häftiga majstång här. Den ser ganska effektfull ut mot den vita snön, säger Inga och får medhåll av bygdevännen tillika föreningens vice sekreterare Helena Dahlin.

I ett Svärdsjö tillägnat varmt och genuint finstämt tonläge berättar de om ett 100-årsjubileum som sker ett år med både närmiljö och omvärld i klart annorlunda tidevarv.
Förhoppningar att pandemin bedarrar och att förutsättningarna framöver kan återgå till något mer normalt grundläge finns givetvis.
På taktiktavlan inför ett år av firande hittas emellertid även tilldragelser som kan genomföras under försiktigare iscensättning.
– Vi planerar totalt fyra utställningar under året som kommer att pågå över specifika tidsperioder, berättar Helena Dahlin.
Och fortsätter:
– Däribland här på gammelgården, inne i tröskladorna där vi bland annat ska visa lokalt hantverk. Det blir också en utställning vid Arvid Backlund-gården.

Därtill uppger duon att lokalhistoriskt matade cykelutflykter i mindre grupper till grannbyarna kan komma att genomföras, och att bygdekultur och gemenskap där tar form i en aura av friluftsliv.
– Men vi har ju en busschaufför nära föreningen, och om vi ska så långt som till Linghed så får han nog skjutsa oss, skrattar Inga Murmester.
Hon och Helena förklarar vidare att man tänker sig delar av jubileet anta känslan och metoden av en tidslinje.
En tidslinje som gör nedslag på en mängd epoker, händelser och individer med framträdande position för Svärdsjöbygden.
En karta över tradition, känslor och med en kompassriktning att föra lokalt förankrade kunskaper och minnen vidare.
– Vi vill gärna locka ännu fler unga och lite nytt folk till oss. Och det är otroligt roligt att se ett så pass tydligt intresse för både hantverk och våra temakvällar hos ganska många av de lite yngre häromkring, framhåller Inga.

Dessa aftnar går under namnet “Svärdsjökvällar” och gör i kalendern anspråk på tre datum i juli månad.
Helena och Inga redogör för sommartider där sammanhållning kring gammelgården omsätts i såväl välsmakande tilltugg som traditionsenligt pyssel via verktyg och visioner med färg som kreativt don.
– De unga täljer, målar Dalahästar och skapar föremål nära naturen.
– Vi lyckas också få nästan överraskande många i varierande åldrar att uppskatta den gamla delikatessen glödstekt sill. Och så bjuds rivigt, rustikt kaffe, förklarar Inga och Helena å hembygdsföreningens vägnar.

Och det är en förening som enar mången Svärdsjöbo i uppskattning för gamla anors kvarvarande i samtid.
Sammantaget räknar man in 450-500 medlemmar.
– På midsommar går inte sällan så många som uppåt 600 personer i tåg från kyrkan och hit till gammelgården. Alla iklädda Svärdsjödräkt. Det är en vacker syn, säger Inga Murmester.

100-årsjubileet uppbär också band till Gustav Vasas äventyr i Dalarna 1520-1521, där Svärdsjö har en given plats i historieböckerna.
I Prostparken, belägen tvärs över vägen från gammelgården, ståtar det av lokala Ax stenhuggeri skapade och av Arvid Backlund inskripterade monumentet “Vasastenen” som sedan 1920 vakat över platsen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS