De resterande 30 procenten utgörs av teori, som kommer att hållas i Falun, medan lärlingsplatserna sker på Åkes Slakteri & Styckning i Söderbärke, på Bäsinge Slakteri i Avesta, Gustafskorv i Borlänge och på Siljans chark i Mora. Utbildningen tar drygt ett år och är studiemedelsberättigad.
– På varje arbetsplats finns det en handledare som tar hand om lärlingen och ser till att den får det som behövs. Eftersom de flesta företag söker arbetskraft är de positiva till att ta emot lärlingar.
Varför startar du den här utbildningen?
– Det är ett sådant behov av utbildad arbetskraft. Jag känner starkt för matbranschen i sin helhet och vill hjälpa till med det jag kan. Utbildningen är bred. I den ingår förutom kunskaper i slakt, styck eller chark – bland annat livsmedelshygien, livsmedelskunskap och branschkunskap. Folk vill äta pizza och goda korvar med bra köttinnehåll och efter utbildningen finns det bra möjligheter att ha eget mathantverk.
Kerstin Sjons säger att ansökan till utbildningsplatserna ska ske mellan den 1 maj och 1 juni via Falu kommuns hemsida.