Annelie Andersson tillsammans med Kerstin Sjons, rektor från utbildningsföretaget Mat by Märta.
Foto: Lisa Björklund

Kerstin startar utbildning till hösten

SMEDJEBACKEN z Bristen på slaktare har gjort att Kerstin Sjons, rektor från utbildningsföretaget Mat by Märta, bestämt sig för att göra någonting åt problemet. Till hösten startar hon slakt-, styck- och charketuriutbildningar i Smedjebacken, Avesta, Borlänge och Mora. – 70 procent av utbildningen är lärlingsutbildning. Då är man ute på en arbetsplats. Fokus ligger på att arbeta som anställd och lära sig under tiden, säger Kerstin Sjons.

De resterande 30 procenten utgörs av teori, som kommer att hållas i Falun, medan lärlingsplatserna sker på Åkes Slakteri & Styckning i Söderbärke, på Bäsinge Slakteri i Avesta, Gustafskorv i Borlänge och på Siljans chark i Mora. Utbildningen tar drygt ett år och är studiemedelsberättigad.
– På varje arbetsplats finns det en handledare som tar hand om lärlingen och ser till att den får det som behövs. Eftersom de flesta företag söker arbetskraft är de positiva till att ta emot lärlingar.

Varför startar du den här utbildningen?
– Det är ett sådant behov av utbildad arbetskraft. Jag känner starkt för matbranschen i sin helhet och vill hjälpa till med det jag kan. Utbildningen är bred. I den ingår förutom kunskaper i slakt, styck eller chark – bland annat livsmedelshygien, livsmedelskunskap och branschkunskap. Folk vill äta pizza och goda korvar med bra köttinnehåll och efter utbildningen finns det bra möjligheter att ha eget mathantverk.
Kerstin Sjons säger att ansökan till utbildningsplatserna ska ske mellan den 1 maj och 1 juni via Falu kommuns hemsida.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS