Under Dalarnas matmässa skapade Jenny Bergsten Ljunglöfs lag den bästa skolrätten tillsammans med Desiré Magnusson från poolen i Falun och Katarina Widen Andersson från Fors skola i Avesta.
Foto: Privat

Katarina på Fors skola var med och skapade den godaste skolrätten

FORS. Katarina Widen Andersson, som jobbar på Fors skola, och Jenny Bergsten Ljunglöf, som är kock på Enbacka skola i Gustafs, var med i laget som lagade den godaste skolrätten när kockar från Dalarnas offentliga kök tävlade mot varandra.

Jenny Bergsten Ljunglöf beskriver tävlingsdagen med tre ord:
– Nervöst, spännande och jätteroligt.
Tävlingen arrangerades i Rättviks Arena under Dalarnas matmässa. Fyra olika lag med tre personer i varje lag tävlade mot varandra.
– De hade byggt upp ett kök i mässhallen där vi fick laga mat inför publik under en och en halv timme.
– Det var kul att få se publikens respons. Jag hade turen att ha med två kollegor som hejaklack, vilket var jätteroligt.
Två lag tävlade mot varandra på förmiddagen och två lag på eftermiddagen. Jennys lag tävlade på förmiddagen, vilket hon tror kan ha varit en fördel.
– Då var nog juryn lite hungrigare, säger hon och skrattar.
Kända tv-kocken Paul Svensson dömde tävlingen.
– Han gick runt och pratade med oss under tävlingen. Han var väldigt trevlig och sa att han såg att vårt lag hade roligt.

Säterkock lagade godaste skolmaten. Foto: Privat

Katarina Widen Andersson gillar att laga mat. Hon försöker alltid se till att barnen får näringsriktig mat och köper sällan pizza.
– Visst äter vi snabbmat men det är roligare att laga själv. Jag äter gärna husmanskost.
Katarina tycker att det var kul att tävla och att arrangörerna hade ordnat det hela bra. Laget var ihopplockat innan tävlingen från olika skolkök runt om i dalarna. Arrangören hade ordnat alla ingredienser efter en lista laget hade skapat.
– Jag bjöd in mina kollegor till Fors så vi kunde öva en gång i alla fall. Vi kände att vi var tvungna att provlaga och jobba fram det receptet vi vann med, säger Katarina.
Katarina har jobbat på Fors skola i fyra år och studerar nu till att bli arbetsledare på offentliga måltider.
– Jag tycker att det är mycket viktigt att äta bra. Och man ska äta lokalproducerat så man hjälper miljön.
Katarina gillar att odla och har eget växthus där hon odlar egna grönsaker.

Säterkock lagade godaste skolmaten. Foto: Privat

Jenny tycker att det mesta gick enligt planen, men tävlingens arrangör hade missat en viktig detalj.
– Vi hade bett om att få elvisp och matberedare, vilket de hade fixat, men de hade dock inte tänkt på att vi måste ha el till maskinerna, säger Jenny och skrattar åt minnet.
Alla rätter lagades från grunden.
– De hade lagt alla råvaror, som skulle användas under hela tävlingen, på ett bord och vi fick plocka det som vi behövde.
Jenny blev utvald att få representera Säters kommun tillsammans med Ulrika Larsson som jobbar på Storhaga förskola. Arrangören satte sedan ihop lagen. Endast en gång hann gänget laga måltiden innan tävlingsdagen.
– Vi träffades en eftermiddag i Avesta hos Katarina Widen Andersson i köket där hon jobbar. Sedan övade vi lite på hemmaplan.
Gruppen kunde luta sig tillbaka på den erfarenhet de har för att göra momenten i rätt ordning.
– Även i vardagen gör jag en plan i huvudet för hur jag ska lägga upp arbetet.
Jenny förklarar att det föll sig naturligt vem som skulle göra vilket av arbetsmomenten.
– Vi var ett bra team, konstaterar Jenny.

Katarina Widen Andersson tycker att det är viktigt att barnen får äta rätt och att man prioriterar närproducerad mat. Foto: Privat

En vanlig vardag i köket lagar Jenny frukost, lunch och mellanmål till barnen tillsammans med sina två kollegor. Många rätter gör de från grunden.
– Det är klart att det kan vara stressigt, men inte samma stress som på tävlingen.
Under ”måltidens dag”, denna höst, lagade Jenny och hennes kollegor pannbiff med gustafskorv och potatis samt gräddsås av närproducerade råvaror. Nu hoppas Jenny att hon kan få bjuda skolans elever på rätterna ur den vinnande menyn.
– Den är i det dyraste laget, men det går kanske att modifiera den något så vi kan bjuda på den. Omsorgen i Säter har fått receptet och de äldre ska bli bjudna på måltiden vid en finare middag.

Katarina Widen Andersson
Ålder: 46 år.
Familj: Man och fem barn.
Intresse: Läsa, odla och laga mat.
Läser just nu: Mest kursliteratur.
Favoriträtt: Dillkött och raggmunk.

Kocktävlingen
Vem skapar bästa skolrätten?
Tolv kockar, som arbetar i Dalarnas offentliga kök, tävlade om vem som kunde skapa bästa maträtten för skola och äldreomsorg. Allt lagat med råvaror från Dalarna.

Vinnarmenyn:
Kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad
Lingonkaka med kola samt crème fraiche
I juryn ingick förutom Paul Svensson även Görgen Tidén, två elever från Rättviksskolan, en pensionär, en kock från Rättvikskommun och en enhetschef från Borlänges kostenhet.

Tharos Gröning/
Sara Flodin

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS