ANNONS

Konstnären Karl H Kruse poserar framför sin häftiga potatistavla, som han skapat med hjälp av 10 000 spikar och ett ton potatis.
Foto: Pär Sönnert

Karl skapade tavla av ett ton potatis

SÖDRA DALARNA Årets upplaga av Skördefest i södra Dalarna inleddes med att en gigantisk potatistavla avtäcktes. Ett ton potatis har använts för att skapa tavlan.

Invigningen av 10-årsjubilerande Skördefest i södra Dalarna skedde på Roslunds potatis i Stora Skedvi redan på fredagen.
– Arrangemanget har vuxit och vi har även arrangemang på fredagen nu. Det beror bland annat på att det finns verksamheter som bara är i gång på vardagar, exempelvis Grådö mejeri, säger Olle Bengtsson som är en av grundarna till Skördefest i södra Dalarna.

Under den helgen vecka 36 visade matproducenter upp sig på 38 platser i Avesta, Hedemora och Säters kommun.
– Det är knappt 70 lokala aktörer som deltar och alla finns inom ett område som är fyra gånger två mil stort. Det produceras otroligt mycket lokal och bra mat i det här området, säger Olle Bengtsson.

Vid själva invigningen berättade Olle Bengtsson om arrangemanget innan Per-Åke Roslund hälsade besökarna välkomna.
– Det är perfekt att ha sådana här arrangemang för då blir det uppstädat här, sade han.
Anna-Karin Arkeberg från Arkhyttan sjöng Skedvis hembygdssång samt “Nu är det soligt och varmt på näset”.
– Jag bor i Nedernora, vilket är alldeles i närheten, så även sången är lokalproducerad kan man säga, säger hon.

Konstnären Karl H Kruse, från Säter, fick flera av besökarna att tappa hakan då de såg han mäktiga potatistavla.
– Jag har aldrig gjort något liknande förut. Jag fick frågan av Karin G. Hästö (kultursekreterare i Säters kommun) och tyckte att det lät roligt. Sedan började jag göra en digital skiss av motivet, berättar han.

Ett ton potatis i olika storlekar och färger, beroende på mognadsgrad, skapar ett häftigt motiv med en solnedgång över en åker.
– Vi började med att spika i 10 000 spikar från baksidan. Sedan har vi trätt på potatisar från andra sidan, i rätt ordning. Jag fick mycket hjälp av mina barn Tomas och Carola, annars hade jag aldrig hunnit klart i tid, säger Karl H Kruse.
Förutom potatisar använde han morötter och äpplen till tavlan.
– Morötterna bildar taket på huset och äpplena skapar ett äppelträd, som man kan plocka äpplen från. Det gör tavlan till en levande upplevelse, tycker Karl H Kruse.

 

Publicerad i Annonsbladet Hedemora/Säter samt Avesta/Norberg nr 38 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS