ANNONS

Hedemorabördige jazztrumpetaren Karl Olandersson kommer hem till Hedemora och håller en konsert på Sagateatern fredagen den 8 oktober. “Sagateatern är ett mysigt ställe med fint ljud. Det går att spela akustiskt där”, säger han.
Foto: Richard O”Reliy

Karl Olandersson kommer hem till Hedemora – håller konsert på Sagateatern

HEDEMORA Jazztrumpetaren Karl Olandersson återvänder till hemstaden Hedemora och håller en konsert på Sagateatern den 8 oktober. “Hedemora betyder väldigt mycket för mig”, säger Karl Olandersson, som i samband med turnén släpper sitt sjätte album i eget namn. Under coronapandemin har han fått tid till familjen, att skriva musik och även fortsatt i husbandet i TV4:s långkörare “Let´s Dance”, där han har varit med sedan starten 2006.

När Annonsbladet når Karl Olandersson befinner han sig på ett hotellrum i Jönköping.
– Jag har börjat göra lite spelningar, så smått. Vi spelar här i Jönköping och sedan ska vi till Göteborg innan vi åker hem till Stockholm, säger han.

Hur har pandemin varit för dig som musiker?
– Det har varit dåligt med jobb i 1,5 år men samtidigt är det ju många som har det betydligt värre. Jag skulle tro att jag har haft 20, 30 procent av jobben kvar, tack vare att jag är rätt bred i det jag gör. Bland annat så har jag varit med i husbandet i “Let´s Dance” sedan starten 2006 och det har ju rullat på, även om det blev inspelningar utan publik. Det är väldigt roligt att spela i det husbandet, med så många andra duktiga musiker.


“Det känns extrakul att komma hem till Hedemora och spela igen. Det var ett tag sedan jag spelade där nu. Hedemora är trots allt min hemstad, jag bodde där tills jag fyllde 19 år. Min frus föräldrar bor också i Hedemora, så Hedemora betyder väldigt mycket för både mig och henne”, säger Karl Olandersson. Foto: Richard O”Reliy

Spelar du fler instrument än trumpet?
– Jag spelar lite piano också, men det är mestadels när jag komponerar musik. Jag spelar inte piano på mina spelningar. Sedan sjunger jag lite också, men det är trumpeten som är det primära.
Karl har trumpetandet i blodet. Hans pappa spelade också trumpet och fick tidigt in Karl på samma bana.
– Jag var bara ett par år när jag började spela trumpet. Det är helt och hållet min pappas förtjänst. Och har såg till att tjata på mig, så att jag skulle öva ordentligt. Jag spelade mycket bordtennis när jag var yngre och det blev en liten konflikt mellan bordtennisen och trumpeten. I dag är jag glad över att pappa fortsatte att tjata på mig att öva med trumpeten, annars hade jag ju aldrig kommit så här långt.

Försöker du uppmuntra dina egna barn att spela trumpet?
– Jag uppmuntrar dem, absolut, men det måste ske med glädje också. Vi är en musikfamilj men barnen är mest inne på sång just nu. Vi får se om någon av dem fastnar för trumpet så småningom.
Liksom många andra musiker har Karl använt den ofrivilliga pausen från spelningar under pandemin till att spela in ny musik.
– Många musiker har lyckats hålla kreativiteten vid liv och kunnat använda tiden som uppstod till att skapa ny musik. Sedan finns det såklart även de som har blivit deprimerade av situationen. Själv har jag försökt att inte tappa modet och hoppet utan i stället fokusera på det positiva. Jag har fått mycket mer tid till att umgås med familjen och att kunna skriva ny musik.


Karl Olandersson spelar på Sagateatern i Hedemora den 8 oktober. Foto: Richard O”Reliy

Den nyskrivna musiken har samlats på den nya skivan “Walk and Talk” som Karl Olandersson släpper i oktober. Då ger han sig även ut på en releaseturné med nio stopp, bland annat i Hedemora den 8 oktober. Biljetter säljs via Hedemora Bokhandel, eller i dörren på konsertkvällen.
– Turnén börjar strax efter att restriktionerna tas bort helt. Vi kommer att spela i Mellansverige och Skåne. Skivan släpps officiellt efter att turnén är slut, men vi säljer skivan på konserterna. Detta är min sjätte skiva i eget namn, med egenskrivna låtar.

Sedan flera år bor och verkar han i Stockholm men han är född och uppvuxen i Hedemora.
– Det känns extra kul att komma hem till Hedemora och spela igen. Det var ett tag sedan jag spelade där nu. Hedemora är trots allt min hemstad, jag bodde där tills jag fyllde 19 år. Min frus föräldrar bor också i Hedemora, så Hedemora betyder väldigt mycket för både mig och henne. Vi har en stuga utanför Avesta och är ofta och hälsar på våra familjer i Hedemora.

 

Sagateatern i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Spelningen i Hedemora sker på Sagateatern.
– Det är Saga eller Theaterladan som man har att välja på. Nu blev det Sagateatern, som är ett mysigt ställe med fint ljud. Det går att spela akustiskt där. Jag vill gärna komma hem till Hedemora och spela med jämna mellanrum, säger Karl Olandersson.

Karl Olandersson
Ålder: 43 år.
Bor: På Södermalm Stockholm. Född och uppvuxen i Hedemora.
Yrke: Musiker.
Familj: Frun Linnea och barnen Hilda (13 år), Sigrid (10 år), Maj (3 år) och Bo (snart 1 år).
Fritidsintressen: Tillbringa tid i fritidshuset utanför Avesta, åka båt, träning, kläder, mat samt att titta på ishockey.
Det här vet folk inte om mig: Jag är lite smått besatt av att kolla lägenheter och hus på Hemnet.
Aktuell: Släpper skivan “Walk av Talk” i oktober. Spelar på Sagateatern i Hedemora den 8 oktober.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna, nr 40, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS