Karin Janson, från Stora Skedvi, släpper sin sjunde roman den 9 juni. “Möjlighet till självhushållning” ges ut på förlaget Printz Publishing.
Foto: Maria Hansson och Printz Publishing

Karins nya romanidé föddes efter en annons: “Det var startskottet”

STORA SKEDVI/HEDEMORA Karin Janson, från Stora Skedvi, släpper snart sin sjunde roman. Nytillskottet “Möjlighet till självhushållning” utspelar sig i bruksorten Kopparberg. “Den är som filmen “Drömkåken”, fast i bokformat”, säger Karin Janson som firar boksläppet med att signera sin nya bok på Hedemora Bokhandel.

Hon har tidigare skrivit feelgood på landsbygden i Byvallaserien och “Sweet home Dalarna”, som kom för ett år sedan. Den 9 juni är det dags för den nya boken “Möjlighet till självhushållning” att släppas. Denna bok utspelar sig i Kopparberg.
– Jag har precis fått boken i min hand för första gången, berättar Karin Janson när Annonsbladet når henne.

Känns det likadant som när du gav ut din första bok eller vänjer man sig?
– Ja och nej. Det är väl ungefär samma upplevelse tror jag. Man vet inte hur det ska gå och hur boken ska tas emot. Men när boken väl har släppts så börjar det kännas bättre. Sedan infinner sig “Den stora tystnaden” i ett par dagar när alla som köpt boken läser den. Först efter det så får man höra vad folk tycker om boken.

Även om titeln “Möjlighet till självhushållning” för tankarna till någon slags fackbok så är även denna bok en helt fiktiv historia.
– Jag hittade en annons i tidningen “Land” med den här rubriken. Det var startskottet. Boket handlar om ett par som ser en liknande annons och nappar på att hyra en gård utanför Kopparberg. När de är på plats så märker de att kvinnan som hyr ut gården har förskönat något. Det blir som filmen “Drömkåken”, där huset faller isär bit för bit, fast i bokform, säger Karin Janson.

Även denna gång väver hon in kontrasten mellan stad och landsbygd.
– Det är ju lite aktuellt nu, när många flyttar ut på landet och kan jobba på distans. Sedan har jag tänkt på det här med självhushållning, hur svårt det egentligen är. Jag har provat att odla grönsaker själv, men jag tyckte att det blev betydligt mer jobb i förhållande till vad man fick ut, säger Karin Janson.

Hon vill visa en annan bild av landsbygden än vad media ofta gör.
– I veckotidningarna målas alltid bilden upp om hur fint och idylliskt det är på landet. Jag vill visa på svårigheterna, att det inte är så bara. Paret i boken får problem på gården när det tagit sig vatten över huvudet med en massa projekt samtidigt.

Tidigare har du skrivit om fiktiva orter. Hur kommer det sig att du valde befintliga Kopparberg den här gången?
– Det finns mycket landsbygdsidyll inom feelgoodgenren som jag skriver om. Brukssamhällena är mycket landsbygdsidyll och jag tyckte att det skulle vara kul att använda en riktig ort. Men jag valde en plats utanför Dalarna den här gången. Jag har varit till Kopparberg och tittat och intervjuat folk som bor där.

Skådespelaren Hanna Dorsin läser in även denna bok som ljudbok. Ljudboken släpps samtidigt som den fysiska boken, den 9 juni.
– Jag kommer att signera boken i Hedemora Bokhandel den 9 juni. Det har jag gjort tidigare och det känns kul att kunna stötta dem lite och att uppmana folk att stötta de lokala bokhandlarna, säger Karin Janson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2021.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS